Harry Potter mag zijn bezemsteel pakken en is niet meer welkom in domein Groenenberg: “Impact op natuur en omgeving is veel te groot”

Het laatste uur van Harry Potter in Groenenberg is zondagavond geslagen.© idh

Vlezenbeek -

Zondag mogen de allerlaatste bezoekers het Verboden Bos van Harry Potter bezoeken in het domein Groenenberg. Daarna sluit het evenement de deuren om nooit nog terug te keren naar Vlezenbeek. Volgens Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) is het Verboden Bos ‘niet voor herhaling vatbaar op deze plek’.

Ingrid Depraetere

Meer dan 100.000 bezoekers zag het Verboden Bos sinds begin november passeren in het domein Groenenberg, al wil de organisator geen exacte cijfers lossen. De bezoekers kregen een wandeling voorgeschoteld langs lichtinstallaties, bewegende poppen en projecties met langs het parcours het steeds terugkerende Harry Potter-deuntje door tientallen luidsprekers. Het bracht de echte fans in vervoering, maar het evenement oogstte vooral ook veel kritiek omdat veel mensen het te grootschalig vonden en de draagkracht van de natuur in Groenenberg oversteeg.

“We kregen enorm veel reacties van buren, over elke dag licht en lawaai in het bos, maar ook een enorme drukte van bezoekers en constant draaiende dieselgeneratoren”, zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “Ook de gemeente stelde zich hier vragen bij.”

Opgeluchte buren

Uiteindelijk liet Zuhal Demir, minister van Natuur, deze week verstaan dat dergelijke grote events niet meer mogelijk zullen zijn in natuurgebied. Het Verboden Bos van Harry Potter zal dus niet terugkeren naar Vlezenbeek wegens te grootschalig en omdat er te weinig rekening werd gehouden met de draagkracht van de natuur. Op veel welwillendheid hoeft Warner Bross en zijn partners alvast niet te rekenen bij een volgende aanvraag voor een event in natuurgebied. “We gaan gelijkaardige initiatieven in de toekomst veel beter screenen”, zegt Demir.

In Vlezenbeek reageren heel wat buren opgelucht toen ze het nieuws vernamen. “We zijn heel blij dat men onze opmerkingen ernstig heeft genomen”, zo klinkt het onder meer bij Hugo Schoukens, een van de buren die in het verzet het voortouw nam.

Kleinschaliger

“Dit grote evenement was inderdaad te invasief voor Groenenberg”, zegt ook burgemeester Jan Desmeth. “Maar we mogen het kind niet met het badwater weggooien. Er moeten wel dingen mogelijk blijven in Groenenberg, maar dan kleinschaliger en voor een veel kortere periode. De Leeuwse organisatie van Lampur is hiervan een mooi voorbeeld.”

Wat de burgemeester vooral schokkend noemt zijn de resultaten van een recente politiecontrole bij de organisator en zijn onderaannemers. “Tewerkstelling van illegalen, zwartwerk, het ontbreken van attesten,...: het lijstje van inbreuken is lang. Dat maakt het totaalbeeld er niet fraaier op.”

Volgens organisatie waren er geen problemen

Het belevingsparcours rond Harry Potter in Groenenberg was een primeur voor het Europese vasteland. Eerder bouwde film- en tv-producent Warner Bross al gelijkaardige parcours in Engeland en in de Verenigde Staten. “Wij zelf zijn heel tevreden over deze organisatie”, zo liet Warner Bross via zijn communicatiebureau weten. “Er was een hoge opkomst en we hebben veel mensen kunnen verrassen. Vooral de weekends en de schoolvakantie zaten helemaal vol. Of het Verboden Bos nog ooit terugkomt naar België weten we voorlopig niet.”

Dat de natuur schade zou geleden hebben of dat er inbreuken zijn gepleegd op de arbeidswetgeving spreekt de organisator tegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Video

Meest gelezen uit de buurt