Roeien Senioren Open Gentse Indoor Roeikampioenschappen

Tim Brys (KR Club Gent) neemt deel aan Open Indoor Roeikampioenschappen: “Persoonlijke besttijd zo dicht mogelijk benaderen”

Tim Brys kijkt naar de roeikampioenschappen uit: “Het beloven in elk geval spannende en hoogstaande races te worden.”© RR

Gent -

Zaterdag pakt de Gentse Roei- en Sportvereniging met de 29ste editie van de Open Gentse ergometer kampioenschap uit. Zo’n 248 roeiers en roeisters stappen in de botenloods van de Gentse RS op een roeitoestel om indoor zo snel mogelijk een race over 2000m af te leggen. Voor bondscoach Axel Müller meteen de eerste kans in dit preolympisch jaar om zijn kandidaat-internationals in wedstrijdomstandigheden aan het werk te zien.

William Defraigne

In de nationale selectie steken zeven Gentenaren, die zich de voorbije jaren op het internationaal platform opvallend in de kijker roeiden. Blikvanger blijft uiteraard Tim Brys, die brons won op het WK en vijfde werd op de Spelen in Tokio. De 30-jarige skiffeur van KR Club Gent zag vorig jaar enkele jonge en veelbelovende stadsgenoten in zijn voetsporen treden zoals Aaron Andries, wereldkampioen U23, en het duo Rodenburg-Blommaert, die goud behaalden op het EK U23. Brys en zijn jongere teamgenoten werkten vorige maand al een derde stage af, waaronder twee in het Spaanse Amposta. “Dit trainingscentrum was nieuw voor ons en bleek tijdens ons eerste verblijf in december toch voor heel wat verbetering vatbaar”, merkte Brys na de eerste stage daar op. “We konden daar wel in ideale omstandigheden het water op, maar eens uit de boot bleek alles nogal basic. Deze stageplaats bleek dus voor bijsturing vatbaar. Onze coach gaf zijn wensen door en tijdens onze tweede stage werd snel duidelijk dat zijn vragen niet in dovemansoren vielen. We werkten die tweede stage bij goed weer en in vrijwel ideale omstandigheden af. Ik geloof dan ook dat we met zijn allen klaar zijn om zaterdag onze persoonlijke besttijden te benaderen of zelfs scherper te stellen. Een collectieve sterke prestatie kan een leuke opstap worden naar een seizoen waarin we hopen op het WK minstens één olympisch deelnameticket uit de brand te slepen.”

Dubbelvier ingeruild voor dubbeltwee

Brys wil dolgraag voor een tweede keer op rij naar de Spelen. Zelfs een overstap naar de open klasse heeft geen impact op zijn ambitie. “Na onze dertiende plaats op het WK 2022 werd besloten om het dubbelvierproject stop te zetten en in te ruilen voor een dubbeltweetraject. De plaatsen worden dus wel duurder. Om een dubbelvier te maken, bleek onze kern te mager. Voor een dubbeltwee volstaan twee basisroeiers en één of twee invallers.”

Bondscoach Axel Müller en zijn staf geloven dat de weg naar Parijs iets meer open ligt voor een dubbeltwee dan voor een dubbelvier. “Vooral de manier waarop onze youngsters Aaron Andries en Tristan Vandenbussche naast het goud in het WK U23, ook in de open klasse de B-finale in de World Cup te Luzern wonnen, biedt veelbelovende perspectieven”, aldus Brys. “In de dubbelvier moet men op het WK bij de eerste zeven finishen om Parijs te halen, in dubbeltwee volstaat een plaats in de top elf.”

Knopen doorhakken

Brys beseft wel dat het vormen van het snelste duo geen sinecure wordt voor bondscoach Müller. “Het volstaat immers niet om de twee sterkste skiffeurs van het land bij elkaar te brengen”, weet de Gentenaar. “Naast het fysieke en mentale moet het vooral ook technisch klikken. Voorlopig worden tijdens stages en oefensessies alle mogelijkheden uitgeprobeerd. De knoop zal wellicht pas eind april worden doorgehakt. Dan zijn we opnieuw twee stages en een aantal tests verder. Voldoende tijd en momenten dus om naar een absolute topvorm toe te groeien”, glimlacht Brys veelbetekenend. “Dit weekend wil ik tijdens de indoorraces vooral mijn persoonlijke besttijd zo dicht mogelijk benaderen. Ik verwacht dit trouwens ook van mijn teamgenoten. Het beloven in elk geval spannende en hoogstaande races te worden.”

De Belgisch toproeiers en -roeisters komen zaterdag allemaal de roeitoestellen op tussen 11.00 en 12.00 uur. De toeschouwers kunnen in de Gentse RS lokalen de prestaties live bewonderen en elk wedstrijdverloop op een groot scherm volgen.

Video

Meest gelezen uit de buurt