Inbreker viseert openbare gebouwen en breekt tientallen keer in bij scholen en sportcomplexen: “Had een boekje vol adressen”

Themabeeld.© DBA

DEINZE/EEKLO/ICHTEGEM -

Een man uit Torhout stond vrijdag in de correctionele rechtbank terecht voor een hele reeks inbraken op verscheidene plekken in Vlaanderen. Met een koevoet in de hand en wat fors geweld brak hij binnen in openbare gebouwen. S.D.C (38) gebruikte de buit om zijn drugs- en gokverslaving te financieren. Hij werd uiteindelijk op heterdaad betrapt in het VTI in Deinze.

Laura Moens

“De politie vond een boekje in uw wagen met een lange lijst van openbare gebouwen. Sommige adressen waren al doorstreept“, aldus de procureur. “Het is intussen duidelijk wat u van plan was.” In het West-Vlaamse Gistel brak de man binnen in sporthal Zomerloos door een nooddeur te forceren. Hij trok er naar het sportcafé en stal de kassa.

Niet veel later ging hij ook langs in de voetbalkantine van KVC Ichtegem. Daar ging hij aan de haal met enkele vuilniszakken nadat hij de deur op een brute manier had geforceerd. Dat typeerde S.D.C. Hij bracht veel schade toe, maar maakte altijd een kleine buit. S.D.C maakte vaak gebruik van een koevoet om in de gebouwen te komen.

Ook in scholen CVO Groeipunt in Eeklo en het VTI in Deinze brak S.D.C in, maar de politie kon hem in Deinze op heterdaad betrappen. De man werd verhoord, maar ontkende de meeste feiten eerst. Uiteindelijk kon hij dat niet langer en gaf S.D.C toe. “We vonden je DNA terug”, klonk het.

Geen woningen

De man verklaarde dat hij de feiten pleegde om zijn drugs- en gokverslaving te financieren, maar S.D.C wou nooit iemand schade toebrengen. “Ik heb nooit in woningen ingebroken, enkel openbare gebouwen”, aldus S.D.C. De man heeft veel spijt en reageerde emotioneel tijdens de zitting.

“Hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen en beseft dat hij ernstige fouten heeft gemaakt”, aldus Sarah Comer, de advocate van S.D.C.

De man riskeert een gevangenisstraf van drie jaar, eventueel gekoppeld aan een probatie-uitstel. Dat wil zeggen dat de man niet effectief naar de cel zou moeten, als hij zich aan bepaalde voorwaarden kan houden.

Het vonnis valt over enkele weken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt