Bijntje (54) sluit café Hallepoort op Markt: “Corona, energiefactuur en veel tegenslagen”

Dirk Bijn (blauw T-shirt) beleefde mooie tijden in café Hallepoort, maar moet nu helaas sluiten.© Ruben De Keyzer

Deinze -

Het was de plek bij uitstek voor een potje pool of darts, maar sedert deze week is het einde verhaal voor café Hallepoort en biljartzaal ’t Krijtje. Zaakvoerder Dirk Bijn (54) sluit de zaak na aanhoudende tegenslagen. “Eerst corona, en nu de energiefactuur die maal drie omhoog ging”, zegt Bijntje. “Ik ga even mijn hoofd leegmaken, en meer tijd spenderen met mijn zoon.”

Ruben De Keyzer

Het centrum van Deinze is helaas weer een café armer. Na zeven jaar stopt zaakvoerder Dirk Bijn - beter gekend als Bijntje - met zijn geliefde café Hallepoort. Ook zijn café ’t Pleintje in Oostrozebeke stopt ermee.

“Ik ben aan het einde van mijn Latijn, of hoe zeg je dat?”, zegt Dirk. “Dus ik ga voorlopig even stoppen met de Hallepoort. Er zijn verschillende redenen, maar covid en de elektriciteitsprijzen zijn de meest voorname.”

Met veel pijn in het hart sluit Dirk zijn horecazaken. “Ik deed het met hart en ziel”, zegt hij. “Na covid dacht ik nog: Joepie, we zijn weer vertrokken, maar dan kwam de stijgende elektriciteitsprijs. Maal twee, maal drie. En dan komt er ook nog minder volk, want iedereen heeft het moeilijk.”

Dirk hoopt dat zijn café en biljartzaal een mooie nieuwe invulling vinden. “Hopelijk vinden we een overnemer”, zegt hij.

Tijd om te bezinnen

Voor de zaakvoerder is het nu vooral een tijd om te bezinnen. “Ik ga even mijn hoofd leegmaken”, zegt hij. “Het is even te veel geweest. Covid, de energiecrisis. Ik heb onlangs ook een trombose gehad en een operatie. Ik word 55 jaar en alles begint fysiek wat moeilijker te gaan. Ik moet rekening houden met mijn gezondheid. Maar het is zwaar. Ik heb heel mijn leven horeca gedaan. Het ís mijn leven. Het is een serieuze patat die ik krijg.”

Dirk sluit een latere comeback echter niet uit. “Ik stop nu met mijn café, maar als de economie heropleeft, wie weet. Maar met hoe de situatie nu is, vrees ik dat er nog veel cafés gaan volgen. Onze klanten hebben het moeilijk en weten zelf niet goed meer wat nog zal kunnen in het leven, en wat niet. Onze wereld gaat honderd jaar terug in de tijd, naar de tijd van de armen en de supperrijken. En de middenklasse, die valt eruit.”

“Maar goed”, zegt Dirk. “Nu wil ik me vooral focussen op wat belangrijk is. Mijn zoon, zijn school en zijn voetbal. Daar wil ik weer meer van genieten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt