Babette en Rosette zijn nieuwe ziekenhuisclowns: “Kinderen hebben dit nodig”

De nieuwe clowns met hun voorgangster Veronique.© Peter Malaise

Ronse -

Het AZ Glorieux in Ronse heeft twee nieuwe ziekenhuisclowns. Delphine en Sarah kruipen in de huid van Babette en Rosette om de kinderen op de pediatrie minstens een keer per maand te verblijden.

Peter Malaise

Twintig jaar geleden startten de eerste ziekenhuisclowns in het Ronsese ziekenhuis. Mariëlle De Vijlder is de huidige hoofdverpleegster pediatrie van het AZ Glorieux Ronse en was twintig jaar geleden ook al betrokken bij de oprichting. “Twintig jaar geleden ontstond het succesverhaal van de ziekenhuisclowns” zegt ze. “Met een lach maar ook met een traan. De vraag kwam via de Lions Club Ronse, of we interesse hadden in een opleiding ziekenhuisclowns. En dat hadden we. Eerst met drie, toen Karo stopte kregen de resterende twee Veronique en Christel de clownsnamen Violette en Pipette. De clowns werden bekend in ons ziekenhuis, ze zorgden voor plezier. Niet alleen bij de kinderen, maar ook bij de collega’s.”

“Elke maand kwamen de clowns op bezoek: de Kerstman, de Sint, Pasen, de spelers van Zulte Waregem, een jambee-namiddag. Ook de Bommels en Valentijn werden aangegrepen om zich te verkleden. In 2020 kwam corona en dat was een probleem. Er waren geen bezoekjes meer, de wereld stond stil. Ook voor de kinderen. En dan was er het overlijden van Pipette. Het nieuws dat Christel er niet meer was, sloeg in als een bom. Toen de ergste dieptepijn wat geluwd was, kwam de gedachte om toch de clowns verder te zetten. Christel had een stopzetten niet gewild. Veronique was door dit overlijden ook niet meer actief als ziekenhuisclown. Na een gesprek met de twee zoons van Christel kregen we de toestemming om twee nieuwe ziekenhuisclowns op te leiden. Het werk van de afgelopen twintig jaar moest worden verdergezet. Om de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen, worden Delphine Naessens en Sarah Detimmerman binnenkort opgeleid door acteur Guillaume Devos. Wij willen de voorbije ziekenhuisclowns bedanken voor hun inzet de afgelopen jaren.”

Delphine Naessens en Sarah Detimmerman zijn nu actief als clown. “We gaan minstens een keer per maand de kinderen bezoeken, maar we streven om dit twee keer per maand te mogen doen. Kinderen hebben dit nodig, ze kijken uit naar een bezoek van de clowns.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt