Franse regering wil immigratiewetten hervormen

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérard Darmanin.© AFP

Te midden van zwaar protest tegen de geplande pensioenhervorming heeft de Franse regering woensdag met een wetsvoorstel rond migratie een nieuw, explosief thema aangesneden. De nieuwe wetgeving moet “immigratie controleren en integratie verbeteren”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Gérard Darmanin, die de tekst voorstelde aan de ministerraad.

mtmBron: BELGA

Met het wetsvoorstel zullen migranten zich verbinden aan “de waarden van de republiek”, aldus Darmanin. Als ze zich niet aan die waarden houden, dan moet hun verblijfsvergunning worden ingetrokken. Daarnaast wil de minister dat migranten die ernstige misdrijven plegen makkelijker het land uitgezet kunnen worden.

Daarnaast wil de regering ook tijdelijke verblijfsvergunningen geven aan personen zonder papieren die werken in sectoren met een personeelstekort, zoals horeca en de bouw. De tijdelijke vergunning zou voor één jaar gelden, en alleen voor wie al minstens drie jaar in het land verblijft.

In een interview eind vorig jaar had president Emmanuel Macron al gezegd dat er “kordaatheid en menselijkheid” nodig is.

Belangrijke kanttekening: het gaat op dit moment nog om een voorstel waarvoor de centrumregering ook steun zal moeten vinden bij de oppositie. Zowel links als rechts hadden al kritiek op de plannen: de ene vindt ze te streng, de andere te laks. Mogelijk zal de regering daarom opnieuw grondwetsartikel 49.3 inzetten, dat het mogelijk maakt een wet aan te nemen zonder stemming in het parlement.

Ook binnen de regeringspartijen heerst verdeeldheid, al zei Darmanin na de ministerraad zeker te zijn dat er een compromis komt “zonder de tekst te verzwakken”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer