Ontslagen werknemers van failliete Makrowinkels krijgen hulp: “Solliciteren is geen succes door mijn leeftijd”

De Makro-medewerkers werden op de infosessie geinformeerd over hun rechten en plichten als werkzoekende. Ze werden tevens uitgenodigd op een jobbeurs.© Ruben De Keyzer

Eke -

Overheidsorganisatie VDAB organiseerde woensdag 1 februari haar eerste infomomenten voor de werknemers van Makro Eke. Op 30 december 2022 sloot deze winkel definitief zijn deuren, en hierdoor verloren heel wat streekgenoten hun job. Op een later moment organiseren het lokaal bestuur van Nazareth en de VDAB een jobbeurs.

Ruben De Keyzer

Het faillissement van Makro is voor zeer veel mensen een persoonlijk drama. Met de infomomenten willen VDAB en de gemeente Nazareth de oud-werknemers informeren over hun rechten en plichten als werkzoekenden. Aanwezigen werden onder meer geïnformeerd over de outplacementdiensten van VDAB. Deze dienst begeleidt mensen na hun ontslag richting een nieuwe job.

LEES OOK: Het regent ontslagen, maar waar heb je recht op en welke opties zijn er als je je werk verliest?

“We vinden het een mooi initiatief”, zegt oud-werknemer Ingrid Verhaegen. “Natuurlijk, het is wat het is. Ik hoop dat dit ons op de goede weg zal brengen, maar mijn verwachtingen voor de jobbeurs zijn iets minders. Na veertig jaar dienst is het niet evident. Ik ben al volop aan het solliciteren, en voorlopig is dat geen succes. Volgens mij komt het door mijn leeftijd, al zegt men dat natuurlijk niet.”

Combineren met flexijob

Lotgenote Nathalie Batteau zoekt werk na dertien jaar dienst. “De jobbeurs en de outplacement ga ik zeker volgen”, zegt ze. “Het is vooral moeilijk om werk te zoeken dat combineerbaar is met mijn flexijob. Zonder mijn flexi had ik al lang ander werk, aan vacatures geen gebrek.”

“Maar wat er gebeurd is met Makro, daar kijk ik heel verveeld op terug”, zegt Nathalie tot slot. “Ze hebben niet mooi met ons gedaan. Mensen die hier het langst hebben gewerkt, krijgen niet de vergoeding waar ze recht op hebben. Makro heeft heel lelijk gedaan, maar we kunnen er niet op terug.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus