Lobke brengt kinderboek over kanker uit: “Op haar sterfbed beloofde ik Sien haar te vereeuwigen”

Lobke Mosselman stelt haar kinderboek ‘Sien’ voor.© bar

Hemiksem -

De Hemiksemse Lobke Mosselman (32) heeft samen met de Nederlandse Hanneke Mulder een kinderboek gemaakt dat aan de hand van gedichten en tekeningen het verhaal vertelt van Sien, een meisje van twaalf waarbij kanker wordt vastgesteld. Hanneke is inmiddels zelf aan kanker overleden. Het boek is ook een eerbetoon aan Sien, een vroegere collega en goede vriendin van Lobke aan wie ze op haar sterfbed beloofde om haar in een kinderboek te vereeuwigen.

Bart Roggeman

Met het boek wil Lobke Mosselman enerzijds een steun zijn voor gezinnen die met kanker worden geconfronteerd en zamelt ze anderzijds ook geld in voor het Kinderkankerfonds in België en de Vereniging Kinderkanker in Nederland. Het boek schetst, in gedichtvorm en met illustraties, de verschillende fases van de vreselijke ziekte door de ogen van een kind. Sien ontdekt dat de wereld er toch net even anders gaat uitzien als je kanker krijgt.

De cover van het boek, geïllustreerd door Lobke.© bar

Met een opleiding illustratie, multimedia en grafische vormgeving droomde Lobke al een tijdje van het maken van een kinderboek. “Het idee kreeg concreet vorm toen Sien, een collega en goede vriendin, na een strijd van meerdere jaren het gevecht tegen kanker verloor”, vertelt Lobke. “Op haar sterfbed beloofde ik haar te vereeuwigen in een kinderboek over kanker.”

Ziekenhuis

“In mijn zoektocht naar iemand om mee samen te werken, kwam ik op een forum de oprechte en aangrijpende gedichten van Hanneke Mulder tegen, een Nederlandse vrouw bij wie in 2017 een ongeneeslijke kanker was vastgesteld. Hanneke was enorm enthousiast over dit idee en begon, op basis van mijn eerste schetsen, gedichten te schrijven vanuit het perspectief van een kind. Door de vele tijd die ze noodgedwongen doorbracht op de dienst oncologie van het ziekenhuis, waar ook veel kinderen worden behandeld, was ze in staat de ervaringen en emoties van deze kinderen in prachtige, aangrijpende gedichten te gieten.”

“Samen aan dit boek werken, zorgde er de voorbije jaren voor dat er een diepe vriendschap ontstond tussen Hanneke en mij. Het gaf Hanneke bovendien extra kracht in haar strijd tegen kanker. Vorig voorjaar is ze jammer genoeg overleden. Een van haar laatste wensen was dat het boek, waar we samen zo hard aan hebben gewerkt, gepubliceerd en verkocht zou worden ter ondersteuning van de strijd tegen kanker.”

Het boek bevat ook enkele ‘doe-opdrachtjes’.© bar

Lobke bracht het boek, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, in eigen beheer uit. Een eerste oplage van driehonderd exemplaren, waarvan 150 voor Nederland bestemd, vonden alvast vlot hun weg want er zijn nog maar een paar exemplaren over. Ze wil nu graag een tweede druk uitbrengen.

“Via familie en vrienden vond het boek al zijn weg, maar ik wil het ook graag tot bij de gezinnen krijgen die er van dichtbij mee worden geconfronteerd. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar de twee goede doelen.”

Het boek is te bestellen via www.sienkinderboek.com.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt