Genk investeert 3 miljoen in betere fietsinfrastructuur

Een van de opmerkelijkste ingrepen is de herinrichting van de parking aan de Reinpadstraat.© Chris Nelis

GENK -

De parking aan de Reinpadstraat in Genk wordt heringericht zodat er meer plaatsen ontstaan en dat ook de fietsstraat vanaf de Hospitaalstraat verder kan worden doorgetrokken. Ook komt er aan de Europalaan een betere fietsverbinding met het station.

Chris Nelis

Het gaat om twee maatregelen van een hele reeks waarvoor 3 miljoen euro wordt vrijgemaakt. “De focus zal vooral op fietsen liggen”, zegt schepen van Mobiliteit Karel Kriekemans. “We merken dat de fiets een almaar prominentere rol speelt in ons verkeer. Om dat aan te moedigen, willen we ook zorgen dat ons netwerk optimaal blijft. Dat vergt aanpassingen, nieuwe verbindingen en onderhoud.”

De stad trekt voor het investeringsdossier 2,4 miljoen euro uit. “De rest krijgen we via verschillende subsidiekanalen”, gaat Kriekemans verder. “De werken worden uitgevoerd in wat je kan beschouwen als drie grote werven. Dat zijn fietsstraten in schoolomgevingen, woon-werkverkeer richting Genk-Zuid en een fietsveilige Europalaan.” 

“Ons netwerk aan fietsstraten breiden we uit in de Mispadstraat, de Jan Habexlaan en mogelijk ook de Halveweg.”

Karel Kriekemans, schepen van Mobiliteit

Parking aanpassen

Eén van de opmerkelijkste ingrepen is de aanpassing van de parking aan de Reinpadstraat vlak aan het centrum van Genk. “We gaan die parkeerzone herinrichten”, gaat Kriekemans verder. “Zodanig dat het voor de fietser veiliger wordt en dat er ook meer parkeerplaatsen ontstaan. Dat laatste is nodig om het aantal parkeerplaatsen dat verloren gaat bij de herinrichting van de Evence Coppéelaan op te vangen. De Reinpadstraat als fietsstraat stopt nu aan de Hospitaalstraat. We willen die doortrekken tot aan het centrum.”

“Daarnaast gaan we ons netwerk aan fietsstraten verder uitbreiden in de Mispadstraat en de Jan Habexlaan. Mogelijk ook in de Halveweg, maar dat weten we pas na de evaluatie van de verkeersplannen voor Genk-Midden”, zegt Kriekemans. “Het zijn allemaal trajecten waar zich veel kinderen op weg van en naar de scholen begeven. Nog voorzien we een duidelijk zichtbare fietsverbinding tussen de rotonde van de Europalaan en het station met het Fietspunt. Nu is er tussen de busbanen en de appartementen één grote open vlakte. Ten slotte gaan we ook investeren in tal van herstellingswerken die ons volledig fietsnet optimaal houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt