“Wij p(r)ikken het niet meer”: personeel UZ Gent voert actie voor beter loon en werkomstandigheden

© DVH

Gent -

Met spandoeken aan de omheining van het UZ Gent voert het zorgpersoneel actie voor een hoger loon en betere werkomstandigheden. De actie kadert binnen een grote nationale betoging vandaag in Brussel. “Het is 5 na 12 voor de zorg. Wij vragen om knopen door te hakken”, klinkt het bij het ACV.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. LIVE. 12.000 betogers uit zorgsector verwacht in Brussel, vrees voor ernstige verkeershinder: “Vermijd de omgeving”

“Wij p(r)ikken het niet meer”, “Zorg voor de zorg” of “Nurses lives matter”. Het zijn de opschriften van enkele spandoeken die sinds dinsdagochtend ophangen aan de omheining van het UZ Gent aan de Corneel Heymanslaan. Deze zorgen voor veel bekijks bij fietsers en autobestuurders.

Betoging Brussel

“Het is 5 na 12 voor onze zorg”, zegt ACV-vakbondsman Marc Flamand. “De lonen in de zorg liggen te laag, ze moeten veel overuren kloppen en er is te weinig personeel. De mensen zitten op hun tandvlees terwijl wij als maatschappij net zoveel van de zorg vragen en ook krijgen.”

Twaalfduizend mensen uit de welzijns- en cultuursector trekken daarom dinsdag in Brussel de straat op tegen het personeelstekort, hoge werkdruk en lage lonen. De betoging trekt naar het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Knopen doorhakken

De vakbonden ACV-Puls, ACLVB en BBTK vragen het volgende aan de federale regering: meer investeringen in personeel en opleiding, een aantrekkelijker loon- en arbeidsvoorwaarden, een betere combinatie van werk en privé en stoppen met de commercialisering van de zorg.

“Met deze actie in Gent willen de personeelsleden die opgevorderd werden om te werken, hun steun uiten”, zegt Flamand. “De actie wordt breed gedragen in het UZ Gent, ook bij de directie. Wij vragen de minister nu om dringend knopen door te hakken. Onze zorg verdient dat.”

© DVH