Stad Brussel maakt komaf met omstreden danstaks

© ycs

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandag beslist om de “belasting op discotheken, nachtclubs en bars waar het publiek danst” officieel af te schaffen. De veelbesproken en verouderde danstaks zorgde in verhouding tot de opbrengst enkel voor een te grote administratieve rompslomp.

Bron: BELGA

De belasting voor een dansend publiek bedroeg 40 eurocent per dansend persoon. In 2016 was de danstaks, die dateert uit de jaren 50 een eerste keer onderwerp van protest toen danscafé Bonnefooi op de ruiten affiches hing met ‘verboden’ te dansen. De meerderheid, met onder meer huidig Brussels burgemeester Philippe Close, vond de belasting toen nog verantwoord. Intussen zijn de meningen anders.

De danstaks bracht niet veel op en de administratieve rompslomp voor zowel de horeca-uitbaters als de stad Brussel is te belastend. Het uitgespaarde geld kan de Brusselse horeca nu ergens anders investeren of gebruiken om andere stijgende kosten te dekken.

De oppositieleden Mathias Vanden Borre (N-VA) en David Weytsman (MR) zijn tevreden dat de ouderwetse belasting op danspartijen wordt afgeschaft, maar ze pleiten wel allebei dat andere gelijkaardige en mogelijk overbodige belastingen met een te lage opbrengst ook herbekeken worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer