Nieuwe kinderopvang schept ruimte voor 44 baby’s en peuters: gemeente verhuurt pand aan ’t Kadeeke

Inge Van Gorp van ’t Kadeeke (rechts) staat met een begeleidster in haar kinderopvang aan Bolk in Vosselaar bij schepen Inge Van Goubergen (midden). ’t Kadeeke gaat de nieuwe kinderopvang in de Nijverheidsstraat in Vosselaar uitbaten.© Bart Van den Langenbergh

Vosselaar -

De gemeente Vosselaar is binnenkort een broodnodige kinderopvang voor baby’s en peuters rijker. Het lokaal bestuur van Vosselaar kocht hiervoor het voormalige Fluviuskantoor in de Nijverheidsstraat in Vosselaar aan. Inge Van Gorp (45) van het Vosselaars kinderdagverblijf ’t Kadeeke opent daar in de zomervakantie een gloednieuwe opvang. “In de Nijverheidsstraat is er plaats voor zestien extra kinderen”, zegt Inge Van Gorp.

Bart Van den Langenbergh

Het voormalig kantoor van energiemaatschappij Fluvius in de Nijverheidsstraat kwam in oktober vorig jaar in handen van het lokaal bestuur van Vosselaar. De gemeente stelt met de aankoop een gebouw ter beschikking voor een nieuwe kinderopvang voor baby’s en peuters van 0 tot 2,5 jaar. In november 2022 lanceerde het bestuur een oproep naar een huurder voor het pand. Inge Van Gorp, de zaakvoerster van het bestaande kinderdagverblijf ’t Kadeeke met vestigingen aan Bolk en in de Sint-Jozefstraat, diende haar kandidatuur in en werd geselecteerd.

Met de nieuwe kinderopvang komen er wat meer broodnodige opvangplaatsen bij in de gemeente. “Er is sowieso een groot tekort aan opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar in de ruime omgeving. In de hele Regio In Transitie (de voormalige stadsregio Turnhout, red.) zijn er duizend aanvragen per jaar. Daarvan kunnen 335 plaatsen of een op de drie plaatsen worden ingevuld. In Vosselaar zelf kunnen we slechts voldoen aan een op de vier aanvragen”, zegt Inge Van Goubergen (Volk), schepen van Kinderopvang in Vosselaar. “In de nieuwe kinderopvang in de Nijverheidsstraat kunnen in totaal 44 jonge kinderen terecht. We hopen dat we dat aantal nog verder kunnen uitbreiden naar vijftig kindjes.”

Inge Van Gorp van ‘t Kadeeke (rechts) staat met een begeleidster in haar kinderopvang aan Bolk in Vosselaar bij schepen Inge Van Goubergen (midden). ’t Kadeeke gaat de nieuwe kinderopvang in de Nijverheidsstraat in Vosselaar uitbaten.© Bart Van den Langenbergh

Verhuizen

Inge Van Gorp hoopt met de nieuwe vestiging in de Nijverheidsstraat aan de vraag van veel jonge ouders in Vosselaar en de buurgemeenten te kunnen voldoen. Ze vangt met haar twee vestigingen sinds 2004 ongeveer al vijftig baby’s en peuters op. “In de Sint-Jozefstraat in Vosselaar baat ik ’t Kadeeke 3 uit voor 28 kinderen, maar dat gebouw is eigenlijk versleten. Het was niet haalbaar om daar verbouwingen uit te voeren”, legt Inge Van Gorp uit. “Nu ik met het lokaal bestuur een overeenkomst heb bereikt, kan ik ’t Kadeeke 3 naar de Nijverheidsstraat verhuizen en minstens zestien kinderen extra opvangen. De vijf personeelsleden die in dienst zijn bij ’t Kadeeke 3 verhuizen mee en er komen nog drie krachten bij, onder wie twee kinderverzorgsters.” De huidige locatie van ’t Kadeeke in Bolk blijft open.

Het voormalige Fluviusgebouw in de Nijverheidsstraat in Vosselaar wordt omgetoverd tot een kinderopvang voor baby’s en peuters.© RR

Centraal loket

Er zijn eerst nog wat aanpassingen nodig in het gebouw in de Nijverheidsstraat en aan de buitenspeelruimte voor de kindjes. “Kind en Gezin, die de vergunning voor de uitbating aflevert, moet ook nog een inspectie uitvoeren. Als deze inspectie gunstig is, kan ’t Kadeeke openen in de Nijverheidsstraat”, legt Inge Van Goubergen uit. “Omdat het gaat om een groot gebouw, stellen we een ander deel van het pand ter beschikking aan lokale verenigingen voor opslagruimte.”

Ouders die op zoek zijn naar opvang kunnen terecht bij het centraal loket Kinderopvang van de voormalige stadsregio Turnhout. Ze moeten hiervoor niet rechtstreeks ’t Kadeeke contacteren.

https://loketkinderopvang.stadsregioturnhout.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt