Zeg niet meer Open VLD, maar ‘Team Burgemeester Laarne-Kalken’: “Wij doen niet aan politiek zoals in de Wetstraat en de Vlaamse regering”

Open VLD levert met Ignace De Baerdemaeker (uiterst links) en Andy De Cock (centraal) al 23 jaar de burgemeester in Laarne. Maar nu verandert ze van naam.© if

Laarne -

Open VLD, de partij die al 23 jaar lang de burgemeester in Laarne levert, trekt volgend jaar met een nieuwe naam naar de kiezer: Team Burgemeester Laarne-Kalken. “Of dat een risico is? We veranderen van vest, maar niet van inhoud”, zegt burgemeester Andy De Cock.

Lieven Van Imschoot

De Laarnse liberale afdeling is niet de eerste die voor de gemeenteraadsverkiezingen onder een andere naam opkomt. Maar ze valt wel op, omdat de liberalen er sinds 2000 de verkiezingsoverwinningen aan elkaar rijgen. In 2018 scheelde het zelfs maar een handvol stemmen of de partij behaalde een absolute meerderheid.

Maar voortaan heet de partij dus Team Burgemeester Laarne-Kalken. “We willen tonen dat wij op lokaal niveau op een andere manier aan politiek doen dan op nationaal niveau”, zegt burgemeester Andy De Cock. “De manier waarop men in de Wetstraat en in de Vlaamse regering (waar Open VLD in beide regeringen zit en de federale zelfs leidt, nvdr.) soms over elkaar rolt, is niet de manier waarop wij in Laarne aan politiek doen. Wij kunnen samen door één deur.”

Partijkaart

De Cock hoopt dat er zich meer mensen voor zijn partij zullen engageren nu dat nationale etiket wegvalt. “Onze partij zal liberaal geschoeid zijn, en ikzelf en de meesten onder ons zullen een partijkaart van Open VLD behouden. Maar door onze nieuwe naam zullen misschien andere mensen ons versterken, zonder dat ze daarvoor een nationale partijkaart moeten kopen.” (Lees verder onder de afbeelding)

Op die manier gooit de partij de naam overboord die haar al twee decennia verkiezingsoverwinningen oplevert. “Of dat een risico is? Ik heb er geen schrik voor”, zegt De Cock. “De blauwe kleur zit ook in ons nieuwe logo. We veranderen van vest, maar niet van inhoud. De opkomstplicht valt weg voor de gemeenteraadsverkiezingen. We gaan dus mensen moeten motiveren om te gaan stemmen. Misschien is dat makkelijker met een lokalere partijnaam.”

Twee burgemeesters op de lijst?

De Cock zelf zal de lijst, hoe kan het anders, trekken. “Ik vermoed dat ook”, lacht hij. “Of we er een coalitiepartner bijnemen wanneer we volgend jaar de absolute meerderheid behalen? Het hangt ervan af. Als je maar één of twee zetels op overschot hebt, neem je er best een andere partij bij. Maar dat is voer voor na de verkiezingen.”

Of de voorganger van De Cock, Ignace De Baerdemaeker, ook op de lijst van Team Burgemeester Laarne-Kalken zal staan, is nog niet duidelijk. Hij verblijft in het buitenland, en bij zijn terugkeer is er een overleg gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus