Beelden tonen hoe man met mes mensen bedreigt in Brusselse metro: drie gewonden, van wie één in levensgevaar

Bij een mesaanval in het Brusselse metrostation Schuman zijn maandagavond drie mensen gewond ­geraakt. Één van hen verkeert in levensgevaar. Agenten van de spoorwegpolitie konden de 30-jarige aanvaller Anwar H. overmeesteren en arresteren.

sgg, gjs

© Jack Parrock

De aanval gebeurde in volle spits, rond 17.45 uur, op een metrostel dat metrostation Schuman binnenreed. Een man bedreigde plots de omstaanders en zwaaide met een mes. Hij liep de menigte in het station in en stak verschillende mensen neer. Volgens ooggetuigen viel hij willekeurige mensen aan. De ­politiediensten maakten gewag van “paniek die uitbrak”.

Verdachte opgepakt

De verdachte is Anwar H., een man van 30 die in Schaarbeek woont. Volgens het parket zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad gaat. Volgens bronnen heeft hij alvast niets geroepen tijdens zijn daad. Wat het motief dan wel is, blijft nog onduidelijk. Het parket heef een onderzoek geopend.

Op beelden op sociale media is te zien hoe de man door het metrostation loopt en mensen aanspreekt. Hij zwaait ook met het mes naar voorbijgangers. Kort heeft hij ook een heftigere aanvaring met een man. Drie omstanders krijgen messteken en worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Een van hen verkeert in levensgevaar, zo meldt het parket van Brussel.

De federale spoorwegpolitie en de politie Brussel-Hoofdstad/Elsene zijn snel ter plaatse en nemen de man onder schot, zo is te zien op videobeelden die een omstaander maakte. De dader laat zijn mes vallen, gaat liggen op de grond en laat zich overmeesteren. Vervolgens kunnen de agenten hem arresteren. Overige agenten manen omstaanders aan om het metrostation te verlaten.

De Britse journalist Jack Parrock was kort na de aanval ter plaatse. “Ik zag een man gearresteerd worden en medisch personeel die mensen hielpen die waren aangevallen. Eén man was zwaargewond en twee anderen hadden kleine snijwonden”, zegt hij. “Het leek erop dat de autoriteiten het snel onder controle hadden. De getuigen die ik sprak zeiden dat het publiek als het ware van hem wegliep. Daarna was de politie snel ter plaatse.” (Lees verder onder de video)

Metrostation afgesloten

Door het incident is het metrostation afgesloten en is het metroverkeer op de lijnen 1 en 5 onderbroken tussen Kunst-Wet en Merode. De MIVB heeft vervangbussen ingelegd,die rijden tussen Kunst-Wet en Merode (M5) of Montgomery (M1). Ook het tramverkeer op lijn 51 is onderbroken tussen Ukkel-Kalevoet en Hoogte Honderd.

“Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het drama in Brussel”, reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op Twitter. “Dank aan de politie voor de snelle interventie. We volgen de situatie op de voet.” Het incident van maandag is de zoveelste mesaanval in Brussel in korte tijd. Twee weken geleden was er nog een steekpartij in het station Brussel-Zuid, waarvan het filmpje ook gedeeld werd op sociale media.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer