Graf van August Borms in Merksem opnieuw vernield, Filip Dewinter pleit voor beveiliging: “Niet alleen herstellen, maar plaats ook camera’s”

© ATV, JVDP

Merksem -

In het begraafpark van Merksem hebben onbekenden het graf van oorlogscollaborateur August Borms opnieuw vernield. Het graf van de ter dood veroordeelde flamingant werd vorig jaar al aangevallen. “Op termijn moet er meer gebeuren dan alleen het herstellen van het graf”, aldus Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Alexandro Yaramis

Het graf van August Borms was nog maar hersteld, of het was alweer vernield. Ook deze keer is de marmeren plaat en het kruis neergehaald. “Het graf van August Borms is wellicht afgelopen weekend gevandaliseerd”, zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Via mensen uit onze kring namen we kennis van het vandalisme. Men moet niet alleen het graf herstellen, maar ook camera’s plaatsen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ter dood veroordeeld

August Borms werd als collaborateur kort na de Eerste Wereldoorlog veroordeeld tot de doodstraf, maar dat werd omgezet in levenslange dwangarbeid. Hij werd een tweede keer ter dood veroordeeld in oktober 1945, daar kwam hij echter niet onderuit. Borms werd gefusilleerd in de kazerne van Etterbeek. Zijn laatste woorden waren: “Dietsland Houzee!”

LEES OOK. Onbekenden vandaliseren graf August Borms in Merksem: de gevierde collaborateur die twee keer de doodstraf kreeg

LEES OOK. Districtsburgemeester Merksem over collaborateur August Borms: “Hoe kan ik nu een oordeel vellen over iemand die ik niet ken?”

“Ondanks zijn controversiële achtergrond is hij wel een belangrijke figuur geweest voor de Vlaamse beweging”, zegt Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Er is zelfs een Bormshuis in de Nationalestraat in Antwerpen. Dat illustreert hoe iconisch de figuur voor Antwerpen was tijdens het interbellum.”

Tweede keer vernield

In juni 2022 werd het graf van oorlogscollaborateur August Borms al eens vernield. Toen was het de organisatie achter de IJzerwake die via Facebook een bericht de wereld instuurde.

“Het wijkteam heeft poolshoogte genomen en heeft een proces-verbaal opgesteld”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “Het wijkteam van Merksem volgt het verder op. Er is vermoedelijk gebruikgemaakt van een koevoet.”

LEES OOK. August Borms: de gevierde collaborateur die twee keer de doodstraf kreeg

© SOMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt