Geldezel riskeert werkstraf van 56 uur, advocaat vraagt vrijspraak: “Mijn cliënt werd zelf slachtoffer van oplichters”

Themabeeld.© Dirk Vertommen

Heist-op-den-Berg -

Een twintigjarige jongeman uit Heist-op-den-Berg stond in de rechtbank in Mechelen terecht voor informaticafraude. Als geldezel stelde hij zijn bankrekening ter beschikking van een phishingbende. Hij erkent een fout te hebben gemaakt, maar riskeert wel een werkstraf van 56 uur.

De feiten kwamen eind januari 2021 aan het licht wanneer een slachtoffer zich meldde bij de politie. “Nadat het slachtoffer op een frauduleuze link klikte, schreef ze nietsvermoedend 5.000 euro over” aldus het openbaar ministerie. “Een deel van dat geld kwam terecht op de rekening van de beklaagde. Hoewel hij geen deel uitmaakt van een criminele bende, maakte hij de phishing wel mee mogelijk door zijn rekening ter beschikking te stellen. Ik vorder daarom een werkstraf van 56 uur.” 

De advocaat van de jongeman vraagt de vrijspraak. Volgens hem was er geen bedrieglijk opzet. “Mijn cliënt is naïef, misschien zelfs dom geweest”, zegt de raadsman. “Hij werd gecontacteerd via Instagram door een zogezegd goed doel dat kwetsbare mensen steunde tijdens de coronapandemie. Hij zou 200 tot 300 euro per maand krijgen. Omdat hij schulden had bij vrienden en het geld goed kon gebruiken, opende hij een rekening en gaf hij de gegevens door. Maar hij is daardoor zelf het slachtoffer geworden van oplichters.”

Een vonnis volgt op 27 februari. (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt