‘Samen buiten ‘ is nieuwe expo over feestelijkheden in het straatbeeld: “Mensen hebben nood aan samenzijn”

De expo werd geopend door cultuurschepen Astrid Mestdach en burgemeester Piet De Groote.© IF

Knokke-Heist -

Tijdens de expo Samen Buiten komen alle (straat)feesten in Knokke-Heist tot leven in belevingscentrum HEY. Burgemeester Piet De Groote en cultuurschepen Astrid Mestdach openden de tentoonstelling.

Junior Verbeeke

Samen Buiten brengt je naar een wereld vol feestelijke evenementen op straat. Met behulp van woord, beeld, klank en originele voorwerpen krijg je een unieke kijk op de collectieve straatfeesten van Knokke-Heist. De vreugde en de verbeelding die aan de basis liggen van carnaval, de zeewijding en de vroegere bloemencorso, komen er helemaal tot leven.

“Elk feest heeft iets gemeenschappelijks”, klinkt het bij het gemeentebestuur van Knokke-Heist. “Het brengt mensen samen en vermaakt ze op een speelse en originele manier.”

Collectief

Het idee komt eigenlijk van Luc Gobyn en Jan Vromman, die aan de documentaire ‘Als reuzen sterven’ werkten, een stuk over feesten in de publieke ruimte. Ze vonden het een goed idee om de thematiek van de docu om te vormen tot een expo. Daarvoor werd zelfs een ‘coronareus’ gebouwd. De makers van deze expo willen dan ook opkomen voor een hernieuwd Samen Buiten.

“Mensen hebben nood aan samenzijn, aan collectieve events. Gebeurtenissen waarbij veel mensen samenkomen hebben vandaag vaak een commercieel kantje. We denken vooral aan die feesten die de mensen zelf maken”, zeggen de twee.

De expo loopt nog tot 11 juni in belevingscentrum HEY.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus