Na aantal incidenten gebeurt volgens raadslid nog altijd niks: “Gevaar CO₂-vergiftiging wordt niet ernstig genomen in Brussel”

Mathias Vanden Borre.© amg

Brussel -

Brussels N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre vindt dat de Brusselse regering het probleem van CO₂-vergiftiging onvoldoende ernstig nemen. “Niets doen is schuldig verzuim.”

Amaury Michaux

Vanden Borre vroeg de cijfers van 2022 op bij bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit). Daaruit blijkt dat er een significante daling van het aantal ernstige incidenten in 2022 was en zelfs geen enkele dode. Cijfers die Vanden Borre betwist. “Nieuwsberichten maken melding van twee overlijdens op één weekend en 2022. Wat is de reële dodentol voor 2022? En waarom wordt hierover niet correct gerapporteerd?”

Vanden Borre meldt dat begin 2021 werd aangekondigd dat de brandweerdienst een brief zou richten aan Sibelga met het verzoek om wetenschappelijk onderzoek over CO₂-intoxicatie te starten. Bijna twee jaar later blijkt nu dat er nog steeds geen sprake is van enige samenwerking. “Ik vind het zeer zorgwekkend dat er op twee jaar nog geen enkele stap werd gezet richting betere samenwerking. Ik roep de regering dan ook op om onmiddellijk een structureel overleg op poten te zetten tussen alle betrokken overheidsdiensten zodat het risico op CO₂-vergiftiging verkleind. Niets doen is schuldig verzuim”, besluit Vanden Borre.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt