Zestiende Antwerp Pride start ‘Braveolution’: “Niet alleen aan de queer gemeenschap om voor een inclusieve stad te gaan”

© ATV

Van 9 tot en met 13 augustus zet Antwerp Pride heel de stad in het teken van een ‘bravespace’. Een plek waar de LGBTQIA+-gemeenschap elke dag van het jaar zichzelf kan zijn. Met het thema ‘Braveolution’ roept Antwerp Pride ook iedereen buiten de gemeenschap op om op te komen voor een inclusieve samenleving. “Als we naar die inclusieve stad willen gaan, is het niet alleen aan de queer gemeenschap om moedig te zijn, maar is dat een taak voor iedereen. Iedereen heeft baat bij een vrije en respectvolle samenleving.”

Tess Jacobs

‘Braveolution’ wordt het thema van de zestiende Antwerp Pride deze zomer. Daarmee wil de organisatie nadenken over hoe we van Antwerpen een brave space kunnen maken. En dat niet alleen tijdens de Pride-dagen in augustus, maar het hele jaar door. “Als Antwerpen een brave space zou zijn, dan zou iedereen zich kunnen ontwikkelen tot wie men is binnen een respectvolle samenleving en met de steun van iedereen om zich heen”, zegt Antwerp Pride-woordvoerder Wilfried Eetezonne.

“Hand in hand over straat lopen met iemand van dezelfde genderidentiteit of gekleed zijn op een manier die ingaat tegen de opgelegde heteronormatieve normen, zou dan normaal zijn.” Ook discussie rond inclusief taalgebruik of genderneutrale toiletten is dan uit den boze. “Hoewel we heel dankbaar zijn dat er in onze samenleving al veel bereikt is, merken we dat er nog veel moed nodig is om bepaalde heel eenvoudige stappen te zetten.”

Voor Antwerp Pride is de LGBTQIA+-gemeenschap de voorbije decennia heel moedig geweest door op te komen voor gelijke rechten en te streven naar een inclusieve samenleving. “Het vraagt ook vandaag nog altijd moed om uit de kast te komen, om elke dag te zijn wie je bent”, zegt Eetezonne.

“Met Braveolution willen we de hand uitreiken naar de hele samenleving om even moedig te zijn. Heb de moed om op te komen tegen discriminatie en te reageren als je er getuige van bent. Heb de moed om dat genderneutrale toilet te plaatsen in je school, iemand te steunen die in transitie is, of de nieuwe voornaamwoorden te gebruiken.”

“Als we naar die inclusieve stad willen gaan, is het niet alleen aan de queer gemeenschap om moedig te zijn, maar is dat een taak voor iedereen. Iedereen heeft baat bij een vrije en respectvolle samenleving.”

Nieuwe voorzitter

Dit jaar neemt Geert van Praet voor het eerst de fakkel over van voormalig voorzitter van de Antwerp Pride Bart Abeel, die het evenement na vijftien jaar meer van achter de schermen zal volgen.

Antwerp Pride start dit jaar op woensdag 9 augustus en sluit af op zondag 13 augustus. Hoewel de organisatie nog volop bezig is met de invulling zal de Pride Parade er op zaterdag 12 augustus ook weer bij zijn, net als de festivals. Over het programma van Antwerp Pride volgt later meer informatie.

www.antwerppride.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus