Actiegroep Leefbare Noordrand kan plannen voor duurzaam energiepark smaken

De plannen voor een duurzaam energiepark aan de site van de gascentrale worden positief onthaald.© DBG

Vilvoorde/Grimbergen/Zemst -

Actiegroep Leefbare Noordrand is ‘voorzichtig positief’ over de plannen voor een meer duurzame invulling van de (omgeving van de) site van Engie Electrabel in Vilvoorde.

Dimitri Berlanger

Een woordvoerster van Engie Electrabel bevestigde zaterdag aan onze redactie dat er een onderzoek loopt om een batterijproject te ontwikkelen onder meer op de site van de gascentrale in Vilvoorde. Tegelijk wil de stad samen met de vier andere Sibelgasgemeenten werk maken van een duurzaam energiepark met zonnepanelen én windmolens in de omgeving. Burgemeester Hans Bonte (Vooruit) wil, om dat mogelijk te maken, af van wat hij ‘een verouderde regelgeving’ vanuit de luchthaven noemt.

LEES OOK:Bonte wil windmolens voor duurzaam energiepark: “Maar absurde regelgeving van luchthaven moet dan wel dringend worden aangepast”

Leefbare Noordrand reageert naar eigen zeggen ‘voorzichtig positief’. “De koerswijziging van Engie Electrabel bewijst dat een duurzaam alternatief voor de site in Vilvoorde geen sciencefiction is, maar een noodzakelijke schakel in het kader van de hernieuwbare energietransitie”, zegt woordvoerder Bart Leeman. “De afgelopen twee jaar zijn we erop blijven hameren dat de site en haar onmiddellijke omgeving ideaal gelegen is voor een project van windenergie. Wij zijn dan ook verheugd over deze plannen inzake groene stroomwinning én met ‘de bocht van Bonte’. In de huidige gas- en klimaatcrisis hebben we geen tijd meer te verliezen om te kiezen voor eigen betaalbare energie, gezonde lucht en een beter klimaat.”

Leefbare Noordrand is een initiatief van inwoners uit Grimbergen, Vilvoorde en Zemst die zich verenigden tegen de bouw van een nieuwe industriële gascentrale op de locatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt