Atletiek Vlaamse indoorkampioenschappen alle categorieën in Gent

Laura Ooghe pakt nationaal record en goud na heuse thriller: “Ongeldige sprongen tastten mijn vertrouwen niet aan”

Helena Ponette (rechts) maakte bijna de hele 400m het tempo, maar werd in de slotmeters voorbijgelopen door Imke Vervaet. De Oostendse verbeterde zich wel van 53”65 tot 53”53.ooit© NDM

De West-Vlaamse atleten haalden bij de Vlaamse indoorkampioenschappen alle categorieën in Gent drie gouden, vijf zilveren en vijf bronzen medailles. Gemengde gevoelens bij Houtland-voorzitster Greet Meulemeester. “Ik verloor een nationaal record, maar dankzij Laura Ooghe wonnen wij er ook eentje.”

Hans Vanbesien

Greet Meulemeester vierde in 2022 de 25ste verjaardag van haar nationale record (16m90) in het kogelstoten, maar afgelopen weekend deed met Jolien Boumkwo eindelijk iemand beter: 17m01. Op hetzelfde moment zag de voorzitster van Houtland hoe Laura Ooghe in het verspringen het nationale scholierenrecord, dat zij sinds één week met 6m11 deelde met Marjolijn Lindemans en Hanne Maudens, op 6m13 bracht na een heuse thriller. Ooghe leek de uitschakeling nabij na twee ongeldige pogingen, maar de derde bleek de voltreffer, waarmee ze Sennah Vanhoeijen (6m09) ook van het goud hield. “Ik had er vertrouwen in. Ja, zelfs na de ongeldige sprongen. Die waren ook een record waard, maar ik sprong enkel enkele centimeters te ver af”, zei de Bredense. Maité Beernaert, de dochter van Greet Meulemeester, kaapte middenin de examenperiode met haar ultieme 5m93 het brons weg.

Houtland haalde bij de vrouwen in de springnummers nog twee medailles. Yorunn Ligneel werd in het hoogspringen tweede met 1m77 of twee centimeter beter dan vorig jaar, toen de Houthulstse won. “Ik scheurde drie weken geleden een hamstring en paste voor het PK, maar nu hinderde niets mij nog.” Bij de mannen sleepte Giebe Algoet brons in de wacht met 2m07. “Brons is mooi, maar ik verwachtte meer dan 2m07. Mijn record bedraagt sinds 2018 immers 2m10.”

Helena Ponette maakte bijna de hele 400m het tempo, maar werd in de slotmeters voorbijgelopen door Imke Vervaet. De Oostendse verbeterde zich wel van 53”65 tot 53”53 en werd zesde Belgische ooit.

Rani Vincke sneller dan ooit

De korte spurt leverde drie keer zilver op. Rani Vincke deed op de 60m twee honderdsten af van haar record en bracht het op 7”41. Geen enkele West-Vlaamse liep ooit sneller, maar een nieuw West-Vlaams record leverde dat niet op aangezien de Gistelse eind vorig jaar overstapte van Houtland naar KAA Gent. Rendel Vermeulen haalde zelfs twee keer zilver. De Koksijdenaar deed het op de 60m (6”91) en 200m (21”41), maar als lid van Meetjesland scoorde hij evenmin op de West-Vlaamse tabellen.

Afstandslopers deden ook hun duit in het zakje. Lore Quatacker, sinds haar universitaire jaren aangesloten bij KAA Gent, won de 1.500m in 4’30”57. Atletiek Zuid-West eiste twee keer brons op. Maaiken Vander Cruyssen verbeterde zich op de 800m met enkele tikken en bleef met 2’10”55 amper zestien honderdsten van het provinciale scholierenrecord van Lindsey De Grande uit 2006.

Annelies Sarrazin won zaterdag in Louvain-la-Neuve de Vlaamse indoortitel van de 3.000m snelwandelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus