Politie betrapt dertig bestuurders onder invloed achter stuur: “Één had kort voor onze controle drie joints gerookt”

Tijdens politiecontroles bleken 27 bestuurders onder invloed van alcohol en drie hadden drugs gebruikt.© Fred Debrock, GettyImages

Mechelen, Willebroek, Bornem, Puurs-Sint-Amands -

Inspecteurs van de politiezone Rivierenland hebben het voorbije weekend op verschillende plaatsen alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer gehouden. Van de 1.285 bestuurders die een test aflegden, waren er dertig positief. Één van hen had 2,9 promille alcohol in het bloed. Nog een andere reed rond onder invloed van cannabis met een voorlopig rijbewijs en zonder verplichte begeleider.

Sven Van Haezendonck

De politiezone Rivierenland is actief in Mechelen, Willebroek, Bornem en Puurs-Sint-Amands. Tijdens controles in de zone op vrijdag- en zaterdagnacht liepen er 27 bestuurders tegen de lamp omdat ze te veel hadden gedronken. Drie moesten hun rijbewijs meteen vijftien dagen inleveren. “Ze hadden respectievelijk 2,9 (!), 1,9 en 1,8 promille alcohol in het bloed”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Bij een vrouw komt dat overeen met zes tot negen glazen alcohol en bij een man zelfs acht tot vijftien. Drie andere bestuurders waren onder invloed van drugs. Ook zij speelden hun rijbewijs kwijt voor vijftien dagen. Een eerste legde een positieve speekseltest af voor alcohol en hij was ook in het bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis (1,1 gram).

Ook een tweede bestuurder was onder invloed van cannabis. Hij was ook nog maar houder van een voorlopig rijbewijs categorie B. “Van beperkte duur, model 36 maand. Daarmee is het verboden om tijdens een weekendnacht tussen 22 en 6u te rijden. Er reed ook geen verplichte begeleider mee en het verplichte L-teken hing niet op de achterruit”, vertelt de eerste hoofdinspecteur. “Nog een andere bestuurder erkende dat hij korte tijd voor onze controle drie joints had gerookt en de dag ervoor zelfs vier”, zegt Van de Sande.

Rijbewijs uit Irak

Negen bestuurders mochten na de controle gedurende een periode van zes uur niet meer rijden. Een eerste had geen rijbewijs op zak. Aan zijn voertuig werd een stuurstang gelegd, net zoals aan dat van een tweede bestuurder. “Hij kon ons alleen een beëdigde vertaling tonen van een rijbewijs dat was uitgereikt in Irak, maar dat wordt niet erkend in België. Hij krijgt een proces-verbaal voor het sturen zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs”, legt Dirk Van de Sande uit.

Vijftien bestuurders kregen een rijverbod van drie uur. Onder hen een bestuurster die officieel gedomicilieerd is in Nederland. “Zij moest haar boete van 189 euro ter plaatse betalen, wat ze ook deed.”

Afgelopen weekend betrapte de politie nog een tweede bestuurder met een voorlopig rijbewijs van de categorie B, model achttien maand. Ook hij mocht niet rijden tijdens een weekendnacht. Voorts haalde de politie nog een auto uit het verkeer waarvan de schouwing al sinds 20 maart vorig jaar was vervallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus