Carl Geeraerts, 10 jaar districtsburgemeester: “Het fotoboek van Frans Geyskens verbaast me nog steeds”

Carl Geeraerts met het fotoboek voor het districtshuis van Berendrecht.© Koen Fasseur

Berendrecht -

Toen Carl Geeraerts (N-VA) tien jaar geleden de eed aflegde als districtsburgemeester, was hij een onbekende politieke neofiet. Wanneer hij terugkijkt op een decennium plaatselijk besturen heeft hij het niet over de verwezenlijkingen, wel over een van de grootste verrassingen van de voorbije jaren: het fotoboek dat hij kreeg van een fervente fan, Frans Geyskens.

Een klein kantoortje in het districtshuis van Berendrecht. Hier ontmoeten we Carl Geeraerts die nu al tien jaar burgervader van het polderdistrict is. Voor de verkiezingen van 2012 stond hij op de lijst van N-VA Polder. “Ik stond op de zevende plaats, kom uit een Vlaamsgezinde familie en wilde best meedoen met lokale verkiezingen, maar zonder verwachtingen.” 

In de polderdorpen was Carl Geeraerts niet meteen de meeste bekende naam. Voetballiefhebbers en vooral de fans van Antwerp FC wisten wel wie hij was: manager van ‘den Antwerp’. Dat leverde hem voldoende voorkeurstemmen op om te eindigen op een derde plek. Door omstandigheden lieten de nummers één en twee verstek gaan en werd Carl Geeraerts plots burgemeester van het polderdistrict. En dat is hij na tien jaar nog steeds.

Carl Geeraerts als manager bij Antwerp FC.© rr

Fotoboek

Iemand die zich waarschijnlijk ook verbaasde over het burgemeesterschap van Carl Geeraerts, was Frans Geyskens uit Ekeren. Via het jeugdvoetbal bij Antwerp leert Frans Geyskens de vader van Carl kennen. En zoals dat wel meer gaat, brengt voetbal mensen samen. Tussen de families groeit een vriendschap.

“Frans was een vriend van mijn vader en af en toe ontmoette ik hem. Toen ik de burgemeesterssjerp omdeed, was ook hij blijkbaar verrast. Pas vele jaren later kwam ik te weten dat hij een fervente fan was van mij. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe en gaf me een zelfgemaakt fotoboek. Kleurrijke foto’s die een beeld gaven van besturen in de polder. Ik was verbaasd, en niet alleen door dat fotoboek. Hij overhandigde me ook een dikke knipselmap met daarin alle krantenartikels uit Gazet van Antwerpen waarin mijn naam werd genoemd. Ik was me er niet van bewust dat ik in Ekeren zo’n fervente fan had”, zegt Carl Geeraerts. Frans Geyskens overleed in oktober 2017.

Letterzetter

Zijn dochter Carina wist wel van de hobby van haar vader. “Mijn vader was letterzetter bij Gazet van Antwerpen. Beroepshalve kwam hij dus dagelijks in contact met het nieuws uit de regio. Zijn interesse ging niet alleen uit naar Carl, want hij verzamelde ook alle artikels over Ekeren en de polderdorpen. Zijn schoonvader was immers afkomstig uit Wilmarsdonk.”

Wie denkt dat Frans Geyskens een knipselboek maakte, heeft het fout. “Het was veel meer dan dat. Mijn vader typte elk artikel helemaal over, bij de tekst kwamen de juiste foto’s te staan en hij zorgde voor een passende en mooie lay-out. Urenlang was hij bezig met zijn archief.”

Toen Frans Geyskens in 2017 overleed, bleef bij hem thuis een groot archief achter. “Ik kon het niet over mijn hart krijgen om alles naar het containerpark te brengen. Ik nam contact op met het Poldermuseum en die waren blij met mijn vaders archief.”

Erik Vandewalle

Wilmarsdonk.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus