Antwerpenaren borduren enorm theaterdoek voor hetpaleis. “Dit is pas echt sociaal weefsel”

© Robin Fasseur

Antwerpen -

Hetpaleis, het Antwerpse podiumkunstenhuis voor een jong publiek op het Theaterplein, krijgt volgend jaar een nieuw theaterdoek. ‘Het doek’ is een concept van de toneelzaal voor kinderen en jongeren en werd verder uitgewerkt door kunstenaar Lies Van Assche. Het resultaat zal uiteindelijk geborduurde bijdrages van honderden, zoniet duizenden Antwerpenaren omvatten. Zaterdag gingen de eerste 20 sinjoren alvast aan de slag. De eerstesteeklegging, zeg maar.

© Robin Fasseur

Theaterdoeken zijn een soort gordijnen die voor het podium hangen en het publiek van de acteurs scheiden. Bij het begin van de voorstelling gaan ze open en nadien weer dicht. Hetpaleis wil daar nu een bijzondere, symbolische invulling aan geven. “Duizenden mensen passeren wekelijks in en langs hetpaleis, kinderen, jongeren en volwassenen met een uiteenlopende achtergrond, geschiedenis en afkomst. Allemaal levens die elkaar naderen, kruisen en weer uit elkaar lopen.” Zoals de draden in een borduurwerkje dus. In dit geval een uit de kluiten gewassen exemplaar, met een totale afmeting van maar liefst 22 op 8 meter.

Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen, heeft een hekel aan handwerken, maar tekende toch present© Robin Fasseur

Comfortzone

Ook Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen, waagde zich aan de borduurnaald. “Als schoolkind vreesde ik voor de dagen dat er handwerk op het programma stond. Ik kan er dus ab-so-luut niks van. Maar vandaag kom ik graag uit mijn comfortzone want dit is een fantastisch project waarbij iedereen van ‘t stad wordt uitgenodigd om elkaar te ontmoeten, samen te zitten en een Antwerps spoor voor het nageslacht na te laten.”

Heel mooie kleuren© Robin Fasseur

Veel lijntjes

In het jeugdtheater mochten ook heel wat kindjes zich zaterdag aan naald en draad wagen. Zo zijn zussen en ambassadeurs van hetpaleis Aissadiara (9) en Fatimata (7) Sow uit Borgerhout met hun vriendinnetje Eloïse De Groof (8) druk aan het borduren. “Het is superleuk om te doen en de kleuren zijn heel mooi. Het is ook spannend omdat je niet weet hoe het er uiteindelijk zal uitzien”, aldus Eloïse.

Vlnr: Aissa, Hussein, Fatimata en Eloïse© Robin Fasseur

Het project wordt begeleid door meester-borduursters Nadia Mohmand, Mina Dehghani en Ramzia Hasan, maar ook Hussein Al Khalidi (38), medewerker van hetpaleis, hield zaterdag een oogje het zeil. “Dit is een unieke manier om jezelf op een andere manier aan de stad te laten zien. Het wordt een prachtig symbool voor ontmoeting en met elkaar samensmelten, sociale weefsel dat als het ware naar textiel wordt vertaald.”

Helena Vanloo was zaterdag de oudste deelnemer© Robin Fasseur

Twee deuren

Ook Helena Vanloo (93) was druk in de weer. “Dit werk brengt mensen van alle leeftijden en ouderdom bij elkaar. Ik maak nu twee deuren, een om binnen te komen en een om buiten te gaan. Zo kan iedereen ze gebruiken.” De deuren werden in blauw en geel geborduurd, mogelijk niet toevallig de kleuren van de vlag van Oekraïne.

Jong en oud aan de slag© Robin Fasseur

Helena was zaterdag met ruime voorsprong de oudste deelnemer. Ze woonde het grootste deel van haar leven in Brasschaat maar besloot om haar huis te verkopen en naar het centrum van Antwerpen te verhuizen. “Hier kan je cultuur veel makkelijker meepikken. Denk maar aan het hetpaleis en het Toneelhuis. En de Vogelenmarkt natuurlijk.”

Voorzitter van hetpaleis Hanneleen Broeckx met haar kindjes© Robin Fasseur

Ook de voorzitter van hetpaleis Hanneleen Broeckx (36), woonachtig in Mortsel, tekende present. Ze nam haar spruiten Toon (6) Willem (4) en Boris (7 maanden) mee. “Hier wilden zowel ikzelf als de kindjes heel graag bij zijn. Het is een knap project. Bovendien kunnen kinderen hier een ambacht leren al weten mijn kindjes daar nog niet veel van.” In 2024 krijgt het afgewerkte theaterdoek een vaste plek in hetpaleis.

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

© Robin Fasseur

Voor ‘Het doek’ zullen ook heel wat scholen hun borduurbijdrage leveren. Daarnaast kan iedereen er op zaterdag en tijdens schoolvakanties zelf een steekje zetten. Meer informatie op www.hetpaleis.be/agenda/1170/hetpaleis_DOEK_vzw/community_project_hetdoek

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus