Groen poogt opnieuw om Vooruit uit tent te lokken rond tunnel Scheldekaaien

De burgerbeweging KaaiLink protesteerde rond driekoningen nog tegen de komst van een tunnel.© Dirk Kerstens

Antwerpen -

Oppositiepartij Groen legt maandagavond de Antwerpse gemeenteraad een motie voor tegen de verdiepte kaaiweg of tunnel aan de Scheldekaaien. Daarmee proberen de groenen een dissidente stem te ontlokken van meerderheidspartij Vooruit. Het is dezelfde motie die in de districtsraad van Antwerpen werd goedgekeurd door de socialisten. Vooruit zit daar wel in de oppositie.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Welkom op het Steenplein in 2028: alles wat je moet weten over plannen voor tunnel aan Scheldekaaien

LEES OOK: ANALYSE. Waarom Antwerpse Vooruit tegen ondertunneling Scheldekaaien is, maar motie van Groen om dossier te begraven toch wegstemt

De verdiepte kaaiweg aan het Steenplein ligt moeilijk bij de socialisten. Het zorgde al voor verdeeldheid tussen de Vooruit-schepenen. Jinnih Beels en Karim Bachar hadden zich in het college onthouden bij dit plan, maar Tom Meeuws stemde tegen. De Groen-fractie had in september dit feit al politiek willen uitspelen met een motie. De partij ving bot, want Vooruit stemde tegen deze motie, hoewel Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh onderstreepte dat zijn partij daadwerkelijk tegen een tunnel is.

Groen doet maandag een tweede poging. Dit naar aanleiding van een motie tegen dit plan in het district Antwerpen. Een motie die daar werd ingediend door oppositiepartijen CD&V en Vooruit.

Groen-gemeenteraadslid Wouter Van Besien zal er zeker op wijzen dat de tekst in de districtsraad van Antwerpen werd gesteund door Vooruit. In de motie wordt gevraagd om de plannen voor de verdiepte kaaiweg te annuleren.

De kans is klein dat Groen in zijn opzet gaat lukken. Waarschijnlijk zal Vooruit hetzelfde stemmen als in september en wordt de motie van Groen afgewezen. “We zullen ons standpunt binnen het schepencollege verdedigen”, klinkt het bij Vooruit. Ook Antwerps Vooruit-voorzitter Sacha Luyckx onderstreepte op de nieuwjaarsreceptie wel dat zijn partij de tunnel op de Scheldekaaien een slecht plan vindt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus