Boksgala in het districtshuis van Borgerhout: “We zijn altijd op zoek naar originele plekken”

© atv

Borgerhout -

Een bokswedstrijd vindt doorgaans plaats in een muf ruikende sportzaal. Zondag werd voor ‘Kings of the Castle’ echter geopteerd voor een stijlvollere locatie: het imposante districtshuis van Borgerhout. Beginnende boksers uit heel Vlaanderen namen het er tegen elkaar op. Tijdens de kampen stond sportiviteit centraal.

Zo waren er beschermingshelmen verplicht en boksers die té harde klappen uitdeelden, werden getrakteerd op een strafpunt. “Het moet hier vandaag netjes blijven. Ik wil de sport zélf laten zien en aantonen dat recreatief boksen iets is dat echt iedereen kan doen”, vertelt Bert Van der Jeught. Hij is de zaakvoerder van boksschool BBS op de Turnhoutsebaan en organisator van ‘Kings of the Castle’.

Bert Van der Jeught, zaakvoerder van boksschool BBS© Joris Herregods

Zonder hoofdpijn of een blauw oog

Amper tien jaar geleden bestond dat ‘recreatief boksen’ nog niet. “Dan werd je meteen naar wedstrijdniveau gekatapulteerd en dat zorgde voor veel uitval in de sport. De kans dat de mensen die hier nu in de ring staan, toen zouden boksen is onbestaande. Want als je de dag na een wedstrijd moet gaan werken, dan doe je dat liefst zonder hoofdpijn of een blauw oog.”

Bert is blij met de unieke locatie van ‘Kings of the Castle’. “We zijn altijd op zoek naar originele plekken. Zo krijg je een gemengd publiek en zoals vandaag een prima opkomst. Je ziet hier dat boksen in Borgerhout echt leeft en zo brengen we al die liefhebbers bij elkaar.”

Acteur en recreatief bokser Johan Petit presenteerde het boksgala© Joris Herregods

Mindfulness

Het boksgala werd gepresenteerd door acteur Johan Petit, die zelf ook les volgt in BBS. “Ik ben er tijdens corona mee begonnen. Inmiddels ken ik de beginselen van de kunst -want dat is het- maar ben nog lang niet goed genoeg om zelf in de ring te stappen.”

Reageren op wat er op je af komt...© Joris Herregods

...en zelf iets doen© Joris Heregods

Wat maken boksen bijzonder? “Het is eigenlijk heel meditatief, een soort mindfulness. Je moet tijdens een kamp je hoofd leeg kunnen maken en echt in het moment leven, reageren op wat er op je af komt, maar tegelijk in staat zijn om ook zelf iets te doen. Je kan een goeie boksmatch vergelijken met een gesprek, een evenwicht tussen spreken en luisteren. Verder is het ook een manier om met je angst voor onheil voor om te gaan. Als je klappen krijgt, wil dat nog niet zeggen dat je doodgaat.”

Robbe Vervloet en Lex Wackenier van Bulls Gym Berlaar. Zelfs de ‘kleedkamers’ in het districtshuis zien er imposant uit© Joris Herregods

Een goede haak

Robbe Vervloet (15) en Lex Wackenier (12) uit Heist-op-den-Berg stonden zondag voor Bulls Gym Berlaar in de ring. “Ik heb er alvast veel zin in, al weet ik nog niet wie mijn tegenstander zal zijn. Ach ja, ik laat me gewoon verrassen.”

Robbe gaat verder: “Ik begon met boksen omdat het een manier van zelfverdediging is. Maar nog veel belangrijker is dat je aan je conditie en zelfvertrouwen werkt.”

Over de aangepaste niet-te-hard-slaanregels zijn hun meningen verdeeld. Robbe vindt het allemaal prima, maar Lex heeft er een dubbel gevoel over. “Enerzijds is dat een goede zaak, maar aan de andere kant zegt mijn trainer dat ik best veel kracht in mijn armen heb en een goede haak kan maken. Ik zal me dus een beetje moeten inhouden, wat niet wil zeggen dat ik er niet 100 % voor ga.”

De Zweedse Maya Stengards-Jonsson leerde bij BBS de bokssport echt kennen© Joris Herregods

Dansen

Er tekenden zondag ook negen boksers van BBS present. Een van hen is Maya Stengards-Jonsson (24). De Zweedse woont in Borgerhout, studeert in Antwerpen edelsmeedkunst en stond tijdens de openingskamp in de rode hoek. “Ik bokste in Stockholm al een tijdje, maar leerde de sport in al zijn facetten pas écht kennen bij BBS.”

Waarom koos ze voor boksen? “Je moet toch iets doen als je niet studeert? Tijdens het boksen kan je bovendien ongelofelijk veel energie kwijt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, staat agressie niet centraal. Het gaat hem vooral over techniek en beweging. Je hoort op televisie wel eens zeggen dat boksers rond elkaar heen ‘dansen’. Wel, dat klopt helemaal. En het is vooral heel plezant.”

Wat vindt ze tenslotte van het districtshuis als locatie? “Echt verbazingwekkend. Het lijkt wel een kasteel!” (mibl)

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus