Voetbal Challenger Pro League KMSK Deinze - Club NXT 2-1

Club NXT-coach Nicky Hayen pleit voor VAR in Challenger Pro League na nederlaag in Deinze

Club NXT-trainer Nicky Hayen zag in Deinze dat “de Challenger Pro League hoge nood heeft aan een VAR”.© BELGA

Deinze -

Twee dubieuze gele kaarten en een even omstreden strafschop lagen vrijdagavond aan de basis van de 2-1-nederlaag van een weer prima voetballend Club NXT tegen KMSK Deinze. Trainer Nicky Hayen pleitte na de match ook voor een VAR in de Challenger Pro League en werd volmondig bijgetreden door zijn ervaren collega Marc Grosjean. “Wij zijn ook profs en moeten eveneens zo behandeld worden.”

Koen Verdruye

Club NXT straalt naast het veld dezelfde waarden uit als erop. Jong, fris, talentvol en dynamisch. CEO Guillian Preud’homme, hoofdscout Jesper Van Aarnhem, teammanager Christophe De Nolf en perschef Victor Landuyt waren net als hun coach Nicky Hayen verontwaardigd over de wedstrijdleiding in Deinze, maar bleven wel waardig en sereen. De twee gele kaarten van Homma en de strafschop van Deinze na de rust lagen zwaar op de maag.

“We hadden ons goed ingesteld op Deinze en kregen al snel twee kansen, maar konden dan uiteindelijk wel een mooie goal scoren. Tot dan was er niks aan de hand geweest op een paar lichte foutjes na en dan is het een heel zware beslissing van de ref om op korte termijn twee keer geel aan dezelfde speler te geven”, vond coach Nicky Hayen.

“Is het slim van mijn speler om daar de tackle in te zetten? Nee, maar hij had wel 100% de bal. Je kan bij een tackle altijd iemand raken, maar de ref voelde de situatie daar duidelijk niet goed aan. We wisten dat we het met tien tegen elf moeilijk zouden krijgen om met onze piepjonge ploeg de controle te bewaren. We hebben geprobeerd om de spelbepalende jongens van Deinze zoals De Ridder en Hendrickx uit de match te houden, want je weet dat zij beslissende passes kunnen geven. Dat lukte maar als je dan zo snel een strafschop tegen krijgt, weet je dat je machteloos staat. Je mag die strafschopfase vanuit elke hoek bekijken en dan weet je dat er niks aan de hand was. De ref legde de bal op de stip op basis van contact, maar onze speler trapte de bal gewoon weg en raakte de aanvaller. Heel het stadion hoorde dat contact, helaas de ref niet. Ook bij 2-1 hebben mijn jonge gasten mentale veerkracht getoond en zijn we overgeschakeld op twee spitsen om toch nog die 2-2 te maken. Ze hadden echter al zoveel krachten gebruikt en deden er alles aan om toch nog dat punt uit de brand te slepen, ik kan ze niks verwijten.”

“Nood aan VAR”

Voor Hayen is het hoog tijd om knopen door te hakken. “Vandaag is nogmaals bewezen dat ook de Challenger Pro League hoge nood heeft aan een VAR.” Zijn collega Marc Grosjean van Deinze beaamde dat. “Onbegrijpelijk dat dit nog niet het geval is. Wij zijn dagelijks professioneel met ons vak bezig en we laten net als de mensen in 1A niks aan het toeval over. Dit is profvoetbal en gaat om veel geld en over stijgen en dalen, dit kan zo niet verder.”

Club NXT deed in het licht van de zesde plaats geen goede zaak, maar woensdag is er de inhaalmatch tegen Lierse in Roeselare en zondag krijgt Club NXT dan Virton op bezoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus