Ook minidorpje Lillo houdt nieuwjaarsreceptie: bijna alle Inwoners aanwezig, en vlammende speech van ‘nepburgemeester’

Bij Kelly Van Heuverswijn van Lauwke van ‘t Licht toosten de Lillonaren op het nieuwe jaar.© Marc Wouters

Lillo -

Het dorpje Lillo is een stip in de gigantische Antwerpse haven. Er wonen amper een veertigtal mensen en er is geen bakker of slager. Een drankje aan de toog vind je er wel, bijvoorbeeld bij Kelly van Lauwke van ’t Licht. Bij haar kwam de kleine maar hechte gemeenschap samen voor de nieuwjaarsborrel, een traditie sinds 2013.

Frieda Otten (83, rechts)) en Guido Bollaerts zijn de oudste vrouw en oudste man in Lillo.© Marc Wouters

“Het doet deugd vast te stellen dat de nieuwe inwoners hun weg vlot vinden.” Zo verwelkomde Kris Dockx nieuwkomers Nico, Raymond, Geert, Fred en Mieke in het dorp. “En wie hier vertrekt, beleeft wellicht grote momenten van spijt.” Door zijn inzet voor Lillo en zijn betrokkenheid bij evenementen daar, draagt Dockx de titel ‘burgemeester’ van Lillo. “Niets officieels, Ik ben een theaterfiguur van het Kruitmagazijn”, verduidelijkt Kris lachend.

Kris Dockx heeft goed en minder goed nieuws. Rechts Miel Boriau.© Marc Wouters

Dat Lillo een fijne plek is om te wonen hoor je bij alle aanwezigen. Toch heeft Dockx zijn bedenkingen. De werken die net in het havendorpje zijn gestart, baren hem en de medebewoners zorgen. “De nagel waar we al lang op kloppen betreft de aansprakelijkheid voor schade door de rioleringswerken. Ondanks onze bezwaarschriften bij het vergunningsonderzoek in 2021, staan we nog nergens”, zei Kris. Dockx vreest dat de eigenaars uiteindelijk zelf voor de schade aan hun woningen zullen moeten opdraaien als er iets verzakt of scheurt. “Dit is de realiteit waar we voor staan.”

In Lauwke van ‘t Licht vieren de Lillonaren het nieuwe jaar.© Marc Wouters

Frieda Otten is als 83-jarige de oudste vrouw in Lillo. Guido Bollaerts (74) is de oudste man in het dorp. Geen van beiden denken eraan te verhuizen. Frieda heeft samen met haar echtgenoot Luc de gekende zaak Scaldis uitgebaat. Luc overleed in 2006. Guido verhuisde van Sint-Job-in-‘t-Goor 12 jaar geleden naar Lillo. “Eigenlijk ben ik afkomstig uit Leuven. Mijn echtgenote Simonne komt uit Scherpenheuvel. ”We voelen ons hier thuis, het is hier klein maar fijn“, zegt Guido.

De eerste nieuwjaarsdrink voor Lillonaren dateert al van in 2013. Aan de basis ervan ligt Miel Boriau (67). Miel werkte een tijdje als douanier in Lillo, de plek ook waar tussen 2013 en 2014 de Ketnet-reeks Mega Mindy werd opgenomen. De fatale zondvloed in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953, toen zestig jaar geleden, was de katalysator om de mensen weer samen te brengen en herinneringen op te halen“, vertelt Miel. In Lillo kwamen toen drie mensen om het leven. Dit jaar zijn we weer tien jaar verder, en staat de waterramp weer in de belangstelling. (mawo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt