Nieuwe generatie acteurs bij Toneelgroep Streven brengt verhaal over verleidingskunst en seks op de planken

Jongeren krijgen de kans om bij Streven te spelen.© RR

Mortsel -

Met het stuk Reigen speelt Toneelgroep Streven uit Mortsel een verhaal over de kunst van verleiden, seks, liefde en #metoo. “Het zijn actuele thema’s die we op een lichte manier brengen”, zegt regisseur Philip Maes.

Filip Spoelders

Auteur Philip Maes, schrijver van hoorspelen zoals De Nachtegaal, De Mestkever, De Reisgenoot en de reeks Kabouter Korsakov voor het Antwerpse Geluidshuis, herschreef het verhaal Reigen uit 1900 van Arthur Schnitzler.

“Het origineel werd neergepend door de Oostenrijkse arts om de Weense losbandigheid aan de kaak te stellen. Ik heb de tien scènes herwerkt naar de seksuele moraal van vandaag. Het lijkt met #metoo een zwaar thema te zijn maar ik geef het op lichte manier weer”, zegt Maes.

Jongeren

Koninklijk Toneelgroep Streven koos voor dit verhaal om jonge acteurs en actrices aan te trekken. “Bij Streven zitten we goed met onze acteurs van veertig tot 65 jaar. Maar we kunnen geen stukken brengen met jongere mensen van twintig tot veertig jaar. Daarom hebben we met Reigen een verhaal geselecteerd dat jonge acteurs aanspreekt. In mei vorig jaar organiseerden we een kennismakingsdag met auditie waar veertien nieuwe acteurs opdaagden. Twaalf jongeren spelen nu dit stuk waar ze zich letterlijk en figuurlijk bloot geven.”

Volle zalen

De Mortselse toneelvereniging spreekt dus een nieuwe generatie acteurs aan. Maar ook het publiek volgt. “Vrijdagavond beleefden we de première en de zaal was volledig uitverkocht. Ook de tweede voorstelling, zaterdag, is uitverkocht. We geven twaalf jongeren de kans om zich op een podium te tonen. Hun familie en vrienden willen dit zien.”

Reigen wordt nog op 2, 3, 4 en 5 februari gespeeld in het Forttheater aan de Rogier van der Weydenstraat van Edegem. De zaal loopt voor deze voorstellingen stilaan vol. Wie erbij wil zijn, kan tickets reserveren via www.streven.be.

De kunst van verleiding komt aan bod.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt