42 speurhonden houden nieuwe zoekactie naar vermiste Walter Cambré: “Helaas heeft ook deze zoekactie niets opgeleverd”

Mol, Geel -

In het bosrijke gebied tussen Mol-Millegem en het Geelse Kievermont werd zaterdag een zoekactie met speurhonden gehouden naar de 59-jarige Walter Cambré. Tien teams kamden twintig vierkante kilometer uit, maar er werd niets gevonden. Walter Cambré verliet op maandag 16 januari zijn woning en sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor.

Annelies Frederickx

LEES OOK. Familie vermiste Walter Cambré doet oproep naar getuigen: “Elke tip kan helpen, hoe klein ook”

De Belgische Organisatie van Reddingshonden Groepen (BORG) en de Nederlandse Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO) startten zaterdagmorgen om 10u een grote zoekactie naar de vermiste Walter Cambré. “Dit is de grootste zoekactie tot nu toe in België”, vertelt Marc Op De Beeck. “Aan de actie nemen 42 honden en zestig mensen deel. De familie, de politie en de Cel Vermiste Personen zijn op de hoogte, maar nemen niet deel aan deze zoekactie. We staan wel in nauw contact met hen.”

Marc Op De Beeck toont de afgebakende zones in het zoekgebied.© Annelies Frederickx

De zoekactie startte op Kievermont in Geel. “Wij werken volgens het PLS-systeem, Plan Last Seen”, vult Filip Verachtert van Esar Dogs aan. “Daarbij hebben we drie ijkingspunten, namelijk zijn thuis en het Miloheem in Mol-Millegem en de Millegemseweg in Geel. We hebben het hele gebied opgedeeld in zones, waar tien groepen nu de omgeving gaan uitkammen. Onze honden zoeken zowel levende als dode personen. Hier trainen we elke week voor, maar nu is het voor echt. Voor de honden maakt dat geen verschil, al hangt er nu misschien wat meer spanning in de lucht.”

De groepsleiders krijgen nog de laatste instructies aan de commandotent.© Annelies Frederickx

Na de briefing aan Kievermont verspreiden de tien groepen zich over het hele afgebakende terrein. Het Nederlandse Oger SAR Dogs vertrekt naar de Eksterstraat, vlak naast de Europese wijk in Mol. “We hebben geen moment getwijfeld om te komen helpen. Als we geroepen worden, staan we paraat”, vertelt voorzitter André Wevers. “Onze Belgische collega’s zijn ook al vaak naar ons gekomen. Wij zijn een groep uit het noorden van Nederland, meer bepaald uit onder meer Emmen en Groningen. Dat betekende dat we om 4u uit bed moesten, want er wachtte een rit van drie uren.”

Het team van Oger SAR Dogs is klaar voor de zoekactie.© Annelies Frederickx

LEES OOK. Speurtochten naar vermiste Walter Cambré leveren niets op

Na een extra briefing vertrekken de honden en hun begeleiders om in tuinen en bossen te speuren. “De honden zijn baas”, vult André Wevers aan. “Zij bepalen niet alleen het tempo, maar ook wanneer de zoekactie stopt. Wanneer de honden op zijn, stopt het. Dit is intensief werk en dus ook heel inspannend. Dit kan je niet een hele dag volhouden, maar wel enkele uren. Die volstaan normaal om het ons toebedeelde gebied uit te kammen. Hopelijk hebben we succes en vinden we de verdwenen man. Dat zou de onzekerheid wegnemen voor de familie en ons team ook een boost geven.”

In de vooravond werden de resultaten van de zoekactie bekendgemaakt. “Helaas heeft ook deze zoekactie niets opgeleverd”, vertelt Filip Verachtert van Esar Dogs. “In totaal hebben we twintig vierkante kilometer uitgekamd, maar dus zonder resultaat. Daarom zullen we wellicht volgende week zaterdag een nieuwe actie op touw zetten. Het zoekgebied zal dan uitgebreid worden, meer richting Mol. Zo zullen we de hele perimeter rond het huis gecoverd hebben.”

Wie Walter Cambré heeft gezien of meer informatie heeft, kan gratis bellen naar het nummer 0800.30.300.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus