Laatste bedrijven hebben iconisch gebouw op Eilandje verlaten: “We hadden het mooiste zicht van Antwerpen”

© ATV

De laatste bedrijven hebben de Friendship Building op het Eilandje in Antwerpen verlaten. Omdat het gebouw leegstaat, liet eigenaar Cores Development alle ingangen afsluiten. Het is nu wachten op de sloop van het pand en de bouw van de volledig nieuwe Friendshipsite. Een datum is nog niet bekend.

Greg Van Roosbroeck

Het vertrek van de bedrijven uit de ‘Chiquita-blok’, het bekende gebouw op de hoek van de Rijnkaai met de Amsterdamstraat, was gepland. Projectontwikkelaar en eigenaar Cores Development had de resterende huurders ruim op voorhand ingelicht dat het huurcontract per 31 december 2022 stopgezet zou worden.

“Het pand voldeed niet meer aan de noden van een modern bedrijfsgebouw”, reageren ze bij Cores Development. “Er waren technische mankementen die een te hoge kost vroegen om te herstellen. Ook op het vlak van duurzaamheid was het pand eigenlijk niet meer van deze tijd.”

Sinds deze week heeft Cores Development ook de ingangen van de Friendship Building laten afsluiten. “Uit veiligheidsoverwegingen”, klinkt het. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ongenode gasten in het gebouw gaan beginnen rondlopen. Het zou ook kunnen dat het iconische gebouw er nog een tijdje zo staat te staan. Een datum voor de sloopwerken die ruimte moeten creëren voor het allang aangekondigde nieuwe bouwproject op de ‘Friendshipsite’, is er nog niet.

“Fantastische plaats om te werken”

De Friendship Building werd in 2016 gekocht door Cores Development. De projectontwikkelaar zou de hele site, goed voor een oppervlakte van 39.230 vierkante meter, herontwikkelen en vervangen door een nieuwbouwproject met woningen, kantoren en hoogbouw. Het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) is inmiddels goedgekeurd. “Maar de contouren van het project moeten nog verder worden uitgetekend”, zeggen ze bij Cores Development.

Voor wie gewerkt heeft in de Friendship Building is het toch even wennen, zo’n troosteloos verlaten gebouw. “Het was een fantastische plaats om te werken”, zegt Shayli Harrison, een modeontwerpster die tot eind december gebleven is met haar bedrijf Mutani.

“De mix van gevestigde ondernemingen en start-ups zorgde voor een mooie en unieke vibe. Ik hield ook van het semi-industriële gevoel van het gebouw en de lange rij ramen. Maar bovenal hadden we veruit het mooiste uitzicht van Antwerpen. Ik zag de Schelde, het MAS én de Kathedraal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus