Ex-partner beschuldigt man van verkrachting tijdens relatie, maar die ontkent met klem

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Een Gentenaar stond donderdag terecht voor de Gentse rechtbank omdat hij door zijn ex van verkrachting wordt beschuldigd. Zelf ontkent hij dat met klem.

Simon Dekaezemaker

Na een relatie van een jaar ging het Gentse koppel in 2020 uit elkaar. Enkele maanden later diende de vrouw klacht in voor verkrachting. “Als ze seks hadden, vroeg ze meerdere keren om te stoppen, maar toch bleef hij doorgaan”, legde haar advocate uit. “Ze besefte pas na de breuk dat dit niet kon.”

De vrouw wilde met de rechtszaak erkenning krijgen voor wat haar overkwam. Een effectieve celstraf vroeg ze niet. “Het nieuw seksueel strafrecht is duidelijk”, pikte de procureur in die daarop 18 maanden celstraf met probatie-uitstel vorderde. “Wanneer de toestemming vervalt, gaat het om verkrachting.”

Het probleem voor de rechter, die op 9 februari uitspraak doet in deze zaak, is dat de verdachte ontkent dat hij de vrouw verkracht zou hebben. “Het gaat om een woord tegen woord situatie”, pleitte zijn advocate. “Bewijzen zijn er niet. Twijfel moet altijd in de verdachte zijn voordeel spelen.”