Joanna (102) en Cyriel (101) hernieuwen na 75 jaar hun huwelijksbelofte: liefde voor zijn bevallig ‘vrouwke’ is oeverloos

75 jaar al delen Joanna en Cyriel lief en leed en er zit nog geen sleet op het huwelijk.© Ruben De Keyzer

Zeveren/Deinze -

Een radium huwelijk voor de Reuzen van Zeveren. Cyriel De Waele (101) en Joanna De Wolf (102) vierden hun 75ste huwelijksverjaardag in woonzorgcentrum Sint-Vincentius. Het koppel werd in de bloemetjes gezet en kreeg een mooi feest. “Het geheim van een mooi huwelijk? Af en toe een keer ruziemaken”, zegt de kranige Cyriel. “De liefde voor mijn “bevallig vrouwke” is oeverloos.”

Ruben De Keyzer

Al 75 jaar leven Cyriel en Joanna zij aan zij. Het koppel ontpopte dankzij hun onsterfelijke liefde tot echte volksfiguren in Zeveren. Feestcomité Nie geZeverd! liet vorig jaar nog reuzen maken naar de beeltenis van de twee tortelduifjes.

De liefde van Joanna en Cyriel liet ook het rusthuispersoneel niet onberoerd. De jubileumdag ging van start met een feestelijke receptie in aanwezigheid van het stadsbestuur. Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) overhandigde het koppel een brief van het Koningshuis. “Jullie hebben stilaan een verzameling”, grapte de burgemeester.

Schepen Johan Cornelis (CD&V) schreef een ludiek gedicht ter ere van het paar. “Cyriel en Jaenneke. 203 jaar tezamen, en nog steeds in kruik en kanneke”, aldus de schepen.

Lezingen in mis

In de kapel van het rusthuis las het koppel elkaar hun trouwgeloftes voor. De twee zijn heel gelovig. Cyriel was tot zijn tachtigste lid van het kerkkoor. Ook in de misvieringen van het rusthuis doet hij steeds de eerste lezing. De stembanden van de 101-jarige man zijn goed intact gebleven. Tijdens de receptie zette hij zich recht en ontroerde met een mooi religieus lied. ’s Avonds volgde nog een feest met de medebewoners.

Jeanne werd geboren in Zeveren op 27 december 1920. Tijdens haar studies ontpopte ze tot een getalenteerde naaister. In die mate, dat ze zelfs het trouwkleed van haar nicht Clarisse mocht maken. Clarisse was werkzaam op het kasteel van Ooidonk, waar ook Joanna aan de slag ging.

Moeder overleden

Cyriel werd als enig kind van het gezin geboren in Frankrijk op 18 december 1921. Toen hij zes jaar oud was, verhuisde hij naar België omdat zijn moeder overleden was. Zijn vader hertrouwde met een weduwe met vijf grote kinderen. In de lagere school zat hij samen in de klas met kunstschilder Roger Raveel.

Cyriel werkte vele jaren in de textielbranche en was meer dan 25 jaar koster in de kerk. Maar zijn langste verbintenis, die was aan zijn Joanna. In december worden ze samen 205 jaar oud.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt