Griekse regering overleeft vertrouwensstemming

© AFP

De Griekse regering heeft vrijdag de stemming van een motie van wantrouwen in het parlement overleefd. De conservatieve regering van premier Kyriakos Mitsotakis kreeg het vertrouwen van 156 leden van het 300 leden tellende parlement, meldde het voorzitterschap. Alexis Tsipras, de vorige premier en voorman van het links-radicale Syriza had de motie van wantrouwen ingediend.

jvhBron: BELGA

De regering ligt al maanden onder vuur omdat ze een rol gespeeld zou hebben in een schandaal waarbij oppositiepolitici, ministers, hooggeplaatste militairen en journalisten werden afgeluisterd.

Tsipras herhaalde dat de premier al zes maanden aan het liegen zou zijn. “Zes maanden liegt Mitsotakis al: hij wist zogezegd van niets”, klonk het eerder deze week al. De premier liet optekenen dat het gerecht de zaak moet uitklaren.

Waarnemers gingen er al van uit dat Mitsotakis dankzij zijn krappe meerderheid van 156 zetels het vertrouwen zou behouden. Mitsotakis had voor het indienen van de motie Tsipras al “politieke vuilspuiterij” voor de voeten geworpen, op enkele maanden van de verkiezingen. De Grieken trekken midden juli naar de stembus. Er zijn vermoedens bij analisten dat de premier de verkiezingen wil vervroegen naar april.

Mitsotakis is de voorbije maanden blijven volhouden dat hij niets wist van het afluisterschandaal dat zich zou hebben afgespeeld tussen 2020 en 2022. Naar aanleiding van de onthullingen stapten het hoofd van de Griekse inlichtingendienst en de topman van de rijkskanselarij al op. Die laatste, Grigoris Dimitriadis, is een neef van Mitsotakis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer