Herdenkingsplechtigheid voor Holocaust in Joods Museum

In het Joods Museum in Brussel heeft vrijdag, op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, een herdenkingsplechtigheid plaatsgevonden voor de miljoenen slachtoffers van de vervolging en uitroeiing van het Joodse volk door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

jvhBron: BELGA

“We betuigen vandaag onze eer aan de zes miljoen mensen die uitgeroeid werden en aan alle slachtoffers van de Shoah”, zei museumdirectrice Barbara Cuglietta in een welkomstwoord. Ze benadrukte ook het belang van de herdenking om de herinneringen van zij die de Holocaust hebben meegemaakt levend te houden, en waarschuwde voor een “opstoot van antisemitisme” in de samenleving. 

De Brusselse burgemeester Philippe Close refereerde aan de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waarbij “de soldaten van het Rode leger de poorten van de hel openden”. Ook Close benadrukte het belang van een jaarlijkse herdenkingsceremonie. 

De Europese coördinatrice voor de strijd tegen antisemitisme Katharina von Schnurbein kondigde aan dat de Europese Commissie dit jaar 46 miljoen euro vrijmaakt voor herdenkingsprojecten en voor de strijd tegen antisemitisme. Rabbijn Abi Tawil stak zes kaarsen aan voor de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust. 

Tot slot werd de kortfilm Ihave a message for you van de Italiaanse regisseur Matan Rochlitza geprojecteerd. Die vertelt het verhaal van Claire Szyper, die op een trein van Mechelen naar Auschwitz-Birkenau zat toen ze besloot te springen en te ontsnappen. 

Aan de Dossinkazerne in Mechelen werd vrijdag een krans neergelegd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de holocaust. Dat gebeurde door elf ambassadeurs uit onder meer Duitsland, Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten. 

Tussen 1942 en 1944 werden vanuit de Dossinkazerne 25.490 Joden en 353 Roma gedeporteerd. De meeste treinen hadden het Auschwitz-Birkenau als eindbestemming. Weinig gedeporteerden overleefden. Vandaag is Kazerne Dossin een memoriaal, museum en documentatiecentrum over de Holocaust.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer