Ex-buren voor rechter nadat politie liefst 37 keer was tussengekomen: “Hier is sprake van Franstalig racisme”

© BELGA

De Panne -

Twee mannen, ex-buren van elkaar in De Panne, moesten zich bij de strafrechter verantwoorden voor wederzijdse slagen en verwondingen. Een van hen is een Fransman en beschuldigt de andere van racisme: “Hij heeft iets tegen Franstaligen en daarom beschimpte hij me.”

Jelle Houwen

Op 9 februari vorig jaar moest de politie voor de zoveelste keer tussenbeide komen in het appartementsgebouw in De Panne waar de 53-jarige P.M. en de 69-jarige Y.S. woonden. Beiden zijn buren en kunnen het absoluut niet met elkaar vinden.” In een jaar tijd is de politie er liefst 37 keer moeten tussenkomen”, aldus de procureur.

“Die dag mondde dat uit in een gevecht waarbij ze met elkaar op de vuist gingen. Nadien ontkenden ze dat alhoewel de politie bij een van hen verwondingen vaststelde. Ik vraag voor beiden een straf.”

“Xenofobie”

De twee leggen de schuld bij de andere. “Hij had een gebroken tand en bloed, de andere niet. Dus waarom wordt hij vervolgd?”, zo sprak de advocaat van P.M. Hij woont nog in hetzelfde gebouw, terwijl Y.S. verhuisde. “Het is net Y.S. die de hele tijd beschimpt werd door de andere omdat hij een Fransman is. Bekijk zijn Facebook eens. Het staat vol verwijten zoals “ga terug naar je land”, en verwijzing naar de KKK (Ku Klux Klan, blanke organisatie in de VS die bekendstaat voor racistisch geweld, red.). Dit is eigenlijk xenofobie.”

Beide mannen eisten een schadevergoeding van de andere. Het vonnis volgt op 24 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus