Organisatoren Gentse Feesten mogen dit jaar hun plein houden, maar niet zonder nieuwe voorwaarden

© Jan Vens

Gent -

De bestaande organisatoren van de Gentse Feesten mogen hun pleinen houden voor de editie van 2023. Vijftien procent van de subsidies moeten ze wel extra ‘verdienen’, met een aanbod voor jongeren en in de namiddag.

Fien Lakiere

De vraag naar vernieuwing van de Gentse Feesten klinkt al langer, maar werd door de coronajaren verder vooruitgeschoven. Voor 2023 wordt de vernieuwingsoperatie nu toch voorzichtig ingezet, door een deel van het geld anders in te zetten.

De pleinorganisatoren mogen net zoals vorig jaar iets meer dan een miljoen euro subsidies verdelen. Van dat bedrag ging na twee zware besparingsrondes van het stadsbestuur niets af, maar het algemene bedrag wordt ondanks de stijgende prijzen ook niet opgetrokken.

Verjongen

Van 85 procent van het geld, zo’n 775.000 euro, zijn de huidige pleinorganisatoren nu al zeker. Dat is uitzonderlijk vroeg op het jaar. Voor de andere 15 procent moeten ze nog aparte projectaanvragen doen. Die 140.000 euro wil de Stad op die manier ingezet zien voor specifieke activiteiten. Daarbovenop komt er in dat potje wel geld bij, ongeveer 35.000 euro. Zo is de ‘vernieuwingssubsidie’ in totaal goed voor 175.000 euro.

“De doelstelling is duidelijk: meer ruimte maken voor nieuwe impulsen en samenwerkingen, ook tijdens de namiddagen, en verjongen”, zegt schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt (Groen) “Velen hebben goesting om zich mee te smijten voor de Gentse Feesten 2023. Het is die energie, die vonk, die we nu vastpakken en zuurstof geven.”

Revolutie

Zo moet er overdag, tussen 13 uur en 18 uur, tien dagen lang meer te doen zijn. Ook het aanbod door en voor jongeren van 3 tot 25 jaar moet uitgebreider. “We merken dat de vraag naar inspraak in de organisatie van de Feesten echt leeft”, zegt schepen van Jeugd Hafsa El-Bazioui (Groen). “Via de jeugdraad zullen we dan ook een oproep doen, waar ze hun ideeën kunnen pitchen.”

Enkel de huidige organisatoren mogen projecten indienen, dus nieuwe spelers zullen met hen moeten samenwerken. “Revolutie is geen goed idee”, zegt Van Braeckevelt. “We kiezen voor een geleidelijke aanpak en blijven overleggen met de organisatoren. De huidige generatie heeft veel expertise, en tegelijk kunnen nieuwe spelers nu ervaring opdoen, en niet alleen achter een toog.”

2024

Het plan wordt nog besproken op de gemeenteraad. Voor de Gentse Feesten van 2024 wordt de verdeling opnieuw aangepast, naar 75 procent die vastligt en 25 procent aan vernieuwingssubsidies. “Daarvoor is nog niet afgeklopt of het exact dezelfde pleinorganisatoren zullen zijn”, zegt Van Braeckevelt. “Op de lange termijn gaan we verder in dialoog, want dat gaat ook al over de volgende legislatuur.”

Nu de huidige pleinorganisatoren aan zet blijven, rijst de vraag over de toekomst van Mardi Gras nadat bezieler Bertrand Flamang vorige maand in opspraak kwam. “Wij hebben een overeenkomst met de vzw Probas, en die blijft doorlopen. Er zijn op dit moment geen objectieve feiten om de samenwerking eenzijdig te verbreken”, zegt Van Braeckevelt.

“Het is niet aan mij om de verdediging van dhr. Flamang op te nemen, ik heb wel begrepen dat hij zich zal terugtrekken als vertegenwoordiger van de vzw voor de samenwerking Gentse Feesten. Het is wel onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de subsidies die wij inzetten goed gecontroleerd worden, daarvoor zullen wij de verwachtingen duidelijk expliciteren naar alle pleinorganisatoren.”