Oekraïne dreigt met boycot als Russen volgend jaar mogen deelnemen aan Olympische Spelen in Parijs

© AP

Oekraïne zal de Olympische Spelen van 2024 in Parijs boycotten indien atleten uit Rusland of Wit-Rusland groen licht krijgen om deel te nemen. Dat heeft de Oekraïense minister van Sport Vadym Gutzeit laten weten aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

BelgaBron: BELGA

“Met vertegenwoordigers uit terroristische landen kan je geen overeenkomst sluiten”, benadrukte Gutzeit. Hij voegde eraan toe dat zijn land sancties tegen Rusland en Wit-Rusland zal blijven eisen zolang de oorlog in Oekraïne aan de gang is. Atleten uit die landen zouden volgens hem in geen enkele competitie mogen starten, ook niet onder neutrale vlag.  

“Ik hoop dat alle federaties, atleten en de hele wereld goed hebben opgelet en dat we ons niet moeten wenden tot deze extreme maatregelen”, waarschuwde Gutzeit, verwijzend naar een olympische boycot. 

De verklaring komt er nadat het IOC onlangs besliste te willen onderzoeken op welke manier Russen en Wit-Russen kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Voorwaarden zouden onder meer zijn het respecteren van het olympisch charter en een verbod op de vlag, het volkslied, de kleuren en andere kenmerken van Rusland en Wit-Rusland op sportevenementen.  

IOC-voorzitter Thomas Bach herhaalde recent dat sport niet gepolitiseerd mag worden en dat Russische atleten niet gestraft mogen worden voor de oorlog die hun land voert. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky benadrukte deze week dan weer tegen deelname van Russische atleten in Parijs te zijn. (belga)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer