Acteur Karel Deruwe wint samen met andere Zoerselaars hark omdat hij zijn bladeren laat liggen en ‘nee’ zegt tegen bladblazerterreur

De winnaars van Laat ze Liggen met hun rijf samen met burgemeester Liesbeth Verstreken, schepen Marc De Cordt en klimaatambtenaar Els Beeckx. Centraal bovenaan Dieter Coppens en rechts Karel Deruwe.© kma

Zoersel -

Acteur Karel Deruwe is in Zoersel een van de winnaars van de #laatzeliggen-campagne, een onderdeel van Bye Bye Gazon, om inwoners aan de moedigen hun blaren te laten liggen. Campagnegezicht Dieter Coppens kwam de bladharken uitreiken. “Wij harken alleen op de paadjes”, zegt Karel Deruwe, die al sinds 1999 in Zoersel aan de rand van het bos woont.

Kristin Matthyssen

56 Zoerselaars hadden zich geregistreerd op #laatzeliggen, “maar in werkelijkheid laten veel meer mensen hun blaren al liggen”, zegt klimaatambtenaar Els Beeckx. Via een digitale loting won een tiental een hark. “Ik vond dat ook wel wat raar eerst”, geeft acteur Karel Deruwe toe. “Het lijkt alsof je een zaag cadeau geeft aan iemand om hem te belonen bomen aan te planten. Maar het achterliggend idee begrijp ik wel. Wij harken op onze paadjes ook nog de bladeren weg. Wie meedoet aan #laatzeliggen verbindt zich er ook toe om geen bladblazer meer te gebruiken. Dat is niet alleen vervelend qua geluid maar ook vervuilend.”

Goed gevonden: HARK-elijk dank!© kma

“En schadelijk, want je blaast niet alleen de bladeren maar ook alle nuttige kriebelbeestjes weg”, legt Dieter Coppens uit. “Een hark is nog niet zo’n gekke prijs, want het is ook nuttig om je bladeren op je borders of onder de haag rijven, waar ze als voeding de bodem verrijken. Nu leven we in een wereld waarin sommige mensen hun bladeren bijeenblazen, naar het recyclagepark rijden om ze af te voeren en dan op de terugweg bij het tuincentrum stoppen voor een zak compost.”

Karel Deruwe kent Dieter Coppens en volgt zo zijn acties. “Ik sta er helemaal achter. Mijn gazon maai ik ook in lagen. Dat is geen tapijt. Naar de buitenkant toe laat ik de grassen hoger staan. In onze tuin stond een oud rond zwembad dat intussen vol riet is gegroeid en waar amfibieën en watertorren in leven. Er zit een prachtig salamanderbestand. De tuin is vooral het werk van mijn vrouw Maya.”

Aan alle cadeauharken hing een bedankkaartje van Dieter Coppens met ‘hark-elijk dank!’ op. “Door bladeren te laten liggen, creëer je perfecte scharrelplaatsen voor vogels en egels, die er wormen, insecten en beschutting vinden en krijg je vanzelf een waardevolle humuslaag”, zegt Dieter nog.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus