Ravage na ongeval met trein en vrachtwagen in Deerlijk: treinverkeer weer genormaliseerd

Deerlijk -

Het treinverkeer tussen Kortrijk en Oudenaarde verloopt sinds 17.45 uur weer normaal. Dat was sinds vrijdagochtend 8.10 uur volledig onderbroken na een aanrijding tussen een trein en een vrachtwagen in Deerlijk. Er zaten vijftig passagiers op de trein, één iemand raakte lichtgewond. Later op de dag bleek dat de chauffeur het rode signaal aan de overweg negeerde en nog vlug wou oversteken voor de slagbomen zakten.

Bas De Wilde

De aanrijding vond plaats op een spooroverweg in de Pladijsstraat in Deerlijk. Een vrachtwagen wilde er een kortere route nemen naar een bedrijf, maar reed zich vast op de overweg. De Poolse vrachtwagenchauffeur kon zijn vrachtwagen niet tijdig verplaatsen, waardoor de aanrijding met de trein onvermijdelijk was.

Het ongeval veroorzaakte een grote ravage. Er werd ook een hoogspanningskabel geraakt. Het zou nog zeker tot een stuk in de namiddag duren voor de overweg weer vrijgegeven werd. Op de trein zaten vijftig passagiers, één persoon raakte lichtgewond. De truckchauffeur, die een lading metaaldraad vervoerde, kwam er met de schrik vanaf.

Het is sinds 2000 al het zesde incident op die locatie aan de overweg Pladijsstraat: drie met vrachtwagens (2014, 2019 en 2023) en drie met auto’s (2000, 2003 en 2022).

LEES OOK. Aanrijding tussen trein en vrachtwagen in Deerlijk: drie lichtgewonden

“De overweg wordt regelmatig gecontroleerd, ook door de FOD Mobiliteit en is volledig in orde”, zegt Frederic Petit van Infrabel. “Er werd ook signalisatie geplaatst (verkeerslicht op overwegpaal, red.) omwille van de nabijheid van het bedrijf. Maar blijkbaar wil een aantal weggebruikers van geen wijken weten. Ook bij dit ongeval wou de Poolse vrachtwagen de regels omzeilen door meteen rechts na de overweg het bedrijf Bruvatex op te draaien. Hij manoeuvreerde zich vast. De trein die aan kwam rijden heeft nog meermaals getoeterd, maar de vrachtwagen raakte niet op tijd weg.”

Later op de dag liet Petit weten dat de chauffeur aan de overweg het rode signaal had genegeerd en nog vlug de sporen wou overrijden voor de slagbomen zakten. “Dat maakt het nog erger.”

Infrabel doe nogmaals een oproep aan alle bestuurders om altijd voorzichtig te rijden in de buurt van een overweg en er altijd de verkeersregels te respecteren, zeker in dit geval.

Frédéric Petit benadrukt nog eens dat mensen die vast komen te zitten op een overweg, zo snel mogelijk de overweg moeten verlaten én de hulpdiensten verwittigen. De info die je nodig hebt over de locatie, staat standaard op een sticker op de palen aan de overweg .”Dat is belangrijk, want op die manier kan het treinverkeer stilgelegd worden en dat is hier duidelijk niet gebeurd, met de ravage als gevolg.”

Infrabel zal ook contact opnemen met het bedrijf en met de gemeente Deerlijk om te zien of er nog bijkomende maatregelen kunnen genomen worden.

© Bas De Wilde

© Bas De Wilde

© Bas De Wilde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer