Open Vld en N-VA pleiten voor meer leerwerkplekken bij de gemeente

Een jongedame solliciteert voor een job.© IMAGEGLOBE

Hemiksem -

De Vlaamse regering maakt 5 miljoen euro vrij voor steden en gemeenten die gemeenschapsdienst willen invoeren. Lokale besturen die een project indienen, kunnen rekenen op een ondersteuning tot 100.000 euro. Open Vld en N-VA betreuren dat in Hemiksem vooralsnog geen initiatief werd genomen.

Om deze middelen te ontvangen, moeten lokale besturen twee dingen doen. Enerzijds moeten ze leerwerkplekken creëren, binnen de eigen werking, maar ook bij vzw’s en scholen. Anderzijds moeten ze mentoren opleiden die instaan voor de begeleiding.

“De gemeenschapsdienst is een manier om mensen weer op weg te helpen”, zegt Helke Verdick, fractieleider van N-VA Hemiksem. “We zien daarin kansen voor Hemiksem, in onze gemeente is 42 procent van de werkzoekenden immers meer dan twee jaar werkzoekend.”

“Volgens schepen Van Linden zijn er momenteel slechts drie diensten binnen het lokaal bestuur die leerwerkplekken aanbieden en twee gecertificeerde mentoren. Dit lijkt ons voor een lokaal bestuur met meer dan 120 FTE’s bijzonder weinig. Het is een gemiste kans om deze oproep aan zich te laten voorbijgaan”, stelt gemeenteraadslid Greet Jacops van Open Vld Hemiksem.

Schepen Stefan Van Linden (Vooruit) stelt dat de focus momenteel ligt op de aanwerving van vaste krachten. “We zitten volop in een aanwervingsgolf, waaronder voor een aantal cruciale posities. Dat geniet momenteel prioriteit. Om mensen op te leiden, is er tijd en volk nodig. Bovendien is de tijdspanne om een project in te dienen, zoals wel vaker bij projecten van de Vlaamse regering het geval is, wel heel kort. De deadline is 31 maart. Drie maanden om zoiets voor te bereiden, is zeker voor een kleinere gemeente wel heel erg krap. We willen bekijken of het nog haalbaar is, maar zoals aangehaald zijn er momenteel andere prioriteiten.”

“Het excuus van het gebrek aan personeel is een excuus dat we al meermaals hebben gehoord”, bekritiseert Helke Verdick. “Wie weet is de stagiaire van vandaag wel de nieuwe collega van morgen? Het is spijtig dat ze dit binnen de huidige meerderheid niet zo zien.”

(bar)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus