Tien zeventigjarige fietsvrienden bedwingen Col de Saisies voor Kom Op Tegen Kanker, en zamelen geld in met wandeltocht

Zes van de tien Fietsvrienden ’t Noorden poseren nog even voor ze hun training aanvatten voor de Col de Saisies in september.© Elke Lamens

Brecht, Brasschaat, Wuustwezel, Kalmthout -

Tien sportieve zeventigers, de Fietsvrienden ’t Noorden, fietsen in september naar de Col de Saisies in de Franse Alpen. Ze doen dit in het kader van ‘De Col op voor KOTK’, een nieuwe actie van Kom Op Tegen Kanker. Met een wandeltocht op 12 februari zamelen ze geld in voor dit goede doel.

“Naast de traditionele 1.000 km tegen kanker is er nu de nieuwe actie ‘De Col op voor KOTK’. Op zaterdag 9 september kunnen fietsliefhebbers de berg van 1650 meter boven de zeespiegel trotseren. Hieraan deelnemen vergt tweeduizend euro per persoon startgeld. Voor ons tien betekent dit twintigduizend euro”, berekent fietsvriend Jef Van Dyck uit Brecht.

“De helft haalden we al op via andere acties van Bikeaid.be, opgericht door de Royal Antwerp Bicycle Club (RABC) in Brasschaat waarvan we allemaal lid zijn. Een deel van de andere 10.000 euro willen we verzamelen met de wandeltocht Stappen tegen kanker die we organiseren op 12 februari.”

Stappen tegen kanker

De wandeltocht start tussen 8.30 u en 13.30u aan het Loeyakkershof. Er zijn drie prachtige natuurwandelingen van vijf, tien en vijftien kilometer door de Brechtse Heide, Kooldries en Domein De Merel. Je kan de lussen apart afleggen, maar ook aan elkaar koppelen”, legt Van Dyck uit.

De fietsvrienden uit Brecht, Brasschaat, Wuustwezel en Kalmthout delen al meer dan vijftig jaar hun fietspassie.© Elke Lamens

Fiersvrienden ’t Noorden telt leden uit Brasschaat, Brecht, Kalmthout en Wuustwezel. Ze leerden elkaar kennen bij de Brasschaatse fietsclub RABC. “We fietsen al meer dan vijftig jaar elke dinsdag en zaterdag samen tussen 65 en 80 kilometer, en op zondag met de club”, vertelt Jef Van Dyck.

Duizend kilometer fietsen

De gemiddelde leeftijd van de fietsvrienden is zeventig jaar en tien jaar lang namen ze deel aan de 1.000 km voor KOTK. Dit jaar kiezen ze voor de Col de Saisies. “Maar we fietsen nog steeds duizend kilometer hoor en verkeren allemaal nog in uitstekende conditie. Al moeten we onze trainingen wel opdrijven nu”, benadrukt hij.

“We vertrekken op zondag 3 september met de fiets naar de Franse Alpen. De eerste dag leggen we al 210 kilometer af. In totaal fietsen we 940 kilometer, gerekend inclusief de aankomst op de berg. We sluiten onze fietsreis af op zaterdag 9 september op de Col de Saisies.”

Wie hen wil steunen, kan dat al wandelend doen op zondag 12 februari. “De opbrengst van Stappenn tegen kanker gaat integraal naar Kom Op Tegen Kanker. De onkosten van onze zesdaagse fietsreis voor aankomst op de berg, bekostigen we allemaal zelf”, benadrukt Jef Van Dyck. Deelnemen aan de wandeltocht kost 4 euro tot 7 februari en 6 euro op de dag zelf. Leden van de Vlaamse Wandelfederatie betalen 4 euro.

 (Elke Lamens)

Info en inschrijven: www.bikeaid.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt