Aantal laadpunten voor elektrische wagens wordt bijna verdriedubbeld tegen de zomer, ook snellaadstation op komst: “Voldoen zo aan Vlaamse doelstelling”

© IF

Tegen komende zomer worden er maar liefst 210 laadpunten voor elektrische wagens extra geïnstalleerd in Knokke-Heist, wat het totaal dan op 330 brengt: dat is bijna het driedubbele van de actuele capaciteit. Tegelijk is er ook een snellaadstation in Westkapelle op komst. “Met deze ingrepen voldoen we aan de doelstelling van Vlaanderen”, zegt schepen Kris Demeyere (GBL).

Junior Verbeeke

De komst van een snellaadstation in de projectzone Westkapelle is al eventjes op til en wordt gekoppeld aan de vierde fase van bedrijvenpark ’t Walletje. De goedkeuring wordt daarvoor op donderdagavond op de gemeenteraad gegeven. Fastned was de enige gegadigde en wordt uitbater van het station. Het bedrijf bouwt momenteel een netwerk van snellaadstations uit langs onze Europese wegen. Aan de luchthaven in Oostende staat er eentje, maar ook in Aalter, Roeselare en Kortrijk vind je de opvallende laadstations. “In België is de uitrol nog bezig, maar in Nederland is Fastned alomtegenwoordig. Elektrische wagens kunnen daar op een kwartier tot een halfuur volledig opgeladen worden”, aldus Kris Demeyere (Gemeentebelangen), schepen voor Mobiliteit. “Het station zou er tegen het einde van het jaar moeten staan.”

In totaal 165 palen

Maar het snellaadstation in Westkapelle is maar een deeltje van een groter plan: tegen de zomer van 2023 zouden er namelijk 105 laadpalen, ofwel 210 extra laadpunten, extra worden geïnstalleerd. “Als lokaal bestuur wordt vanuit Vlaanderen gevraagd dat we tegen 2030 één oplaadpunt voor honderd inwoners hebben. Met deze uitrol voldoen we aan die doelstelling, want we tellen ongeveer 33.000 inwoners”, aldus Demeyere. In totaal zouden er, samen met de 120 bestaande oplaadpunten op 60 laadpalen, zo’n 330 laadpunten over 165 palen beschikbaar zijn tegen de zomer. Elke paal telt twee stopcontacten. De huidige capaciteit wordt over enkele maanden dus bijna verdriedubbeld.

En in feite zal Knokke-Heist nog meer laadpunten tellen, want ook (ondergrondse) garages worden straks voorzien. “Wanneer de garage onder het Alfred Verweeplein aangepakt wordt, komen er daar ook nog een 25-tal laadpalen”, weet Demeyere. “Elektrisch rijden is de toekomst, dus we willen voorbereid zijn voor onze inwoners en bezoekers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus