“Outsourcen is in de zorg de toekomst”: Kathleen bouwt in Hove aan bijzondere combinatie van werken in thuiszorg én in zorginstanties

Kathleen Bogaerts van Zonder Zorgen.© Joren De Weerdt

Hove -

De ene dag zorg je voor mensen thuis, een andere dag ga je aan de slag in een woonzorgcentrum. Met deze combinatie wil Kathleen Bogaerts (38) van Zonder Zorgen in Hove een antwoord bieden op de grote uitdagingen waarmee de zorgsector worstelt. “Outsourcen is naar mijn mening dé toekomst in de zorgsector”, zegt Kathleen.

Een hoge werkdruk, personeelstekorten,... de zorgsector gaat gebukt onder heel wat knelpunten. Nieuwe privé-initiatieven zien het levenslicht, al worden die niet altijd op gejuich onthaald. “Om aan de noden te kunnen voldoen, wordt steeds meer een beroep gedaan op zelfstandige verpleeg- en zorgkundigen en outsourcingbedrijven en gespecialiseerde interimkantoren”, vertelt Kathleen Bogaerts.

“Maar zorginstanties staan vaak nog huiverachtig tegenover privé-initiatieven als het onze, terwijl ik ervan overtuigd ben dat dit de sector alleen maar kan versterken. Volgens mij is outsourcing de toekomst. In sectoren zoals de farmaindustrie en IT is dat al langer schering en inslag en werkt het goed. In deze zorg mag het precies niet. De zorgsector zou mee moeten evolueren.”

Met Zonder Zorgen is ze daarom sinds enkele maanden gestart met een dienstverlening die eigenlijk ongezien is. De zorgkundigen die vast in dienst zijn, gaan naast de thuiszorg die ze bieden immers ook deels aan de slag in het lokale woonzorgcentrum.

Zorgkundige Kelly reikt Alfonsine een glaasje water aan.© Joren De Weerdt

Zelf afkomstig uit de farmasector richtte Kathleen eind 2019 Zonder Zorgen op vanuit haar eigen ervaringen in de zoektocht naar zorg voor haar moeder die MS heeft. “Alles verliep zo ingewikkeld. In eerste instantie ging het dan ook vooral om administratieve hulp en cliënten te begeleiden bij het vinden van alles wat ze nodig hebben. Omdat er vele vragen van cliënten kwamen, is dit geëvolueerd naar privé-thuiszorg. Intussen hebben we twee vaste en zes zelfstandige zorgkundigen in dienst, maar daar mogen er gerust nog drie/vier bijkomen. Wij zorgen voor vaste zorgassistenten die allerlei taken uitvoeren als wassen en aankleden, koken en strijken, maar ook boodschappen doen of soms ook een uitstapje doen. Er wordt tijd gemaakt voor een babbeltje als daar nood aan is. Kortom, we bieden alle hulp bij de mensen thuis zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen.”

Gevarieerde job

Recent kwam daar dus de hulp in woonzorgcentra of andere zorgcentra bij. “Ik denk dat dit de toekomst is omdat we op deze manier de zorgkundigen een gevarieerde job kunnen aanbieden. De job is vaak zwaar en hierdoor krijgen ze veel afwisseling wat het fijner voor hen maakt”, zegt Kathleen. “Momenteel beperkt het zich tot het lokale woonzorgcentrum, maar we zijn nog in bespreking met enkele andere.”

Kelly voelt zich gelukkig als zorgassistente van de 92-jarige Alfonsine.© Joren De Weerdt

Kelly Van den Eynde (37) is sinds een jaar bij Zonder Zorgen aan de slag. Tijdens de week doet ze aan thuiszorg, een weekend om de veertien dagen springt ze bij in het woonzorgcentrum. “Ik heb voordien zowel al in de thuiszorg als in woonzorgcentra gewerkt”, vertelt ze. “Ik hecht er zelf heel veel belang aan om voldoende tijd voor mijn cliënten te kunnen vrijmaken en hen zorg op maat te kunnen bieden. Dat is iets wat ik in vorige jobs vaak mistte. In woonzorgcentra is het, hoe spijtig dat het ook is om te moeten zeggen, dikwijls ‘bandwerk’. Dat botst met mijn principes. Op deze manier heb ik toch afwisseling in mijn job en dat maakt het leuk om te doen.”

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus