Loena Hendrickx erg ontgoocheld maar strijdvaardig na slippertje op EK: “Straks huilen in het hotel, zaterdag opnieuw vechten”

Loena Hendrickx is met een slippertje begonnen aan haar race richting eerste Europese titel in het kunstschaatsen. Onze 23-jarige landgenote moest donderdag één keer hand aan de grond zetten tijdens haar korte kür op het EK in het Finse Espoo, maar herstelde zich sterk en staat momenteel tweede. Alles is zaterdag nog perfect speelbaar in de vrije kür, waar het gros van de punten te verdienen vallen. Met de debuterende 16-jarige Nina Pinzarrone uit Brussel staat er verrassend genoeg nog een tweede Belgische in de top-zes.

Maarten Delvaux

“Als ik op mijn allerbest ben, is goud halen op het EK realistisch. Maar alles zal op het moment zelf juist moeten zijn, ik ben ook maar een mens.” Loena Hendrickx besefte vooraf maar al te goed dat ondanks haar status van topfavoriete ze twee keer zo goed als foutloos zou moeten blijven in het Finse Espoo om haar eerste Europese titel te veroveren.

Foutloos bleef ze helaas donderdagnamiddag niet tijdens haar korte kür. Met een goed uitgevoerde drievoudige flip en dubbele axel was ze nochtans prima begonnen. Maar tijdens de combinatiesprong triple lutz/triple toeloop ging het mis. Hendrickx moest haar hand op het ijs zetten om overeind te blijven. Dankzij haar ervaring slaagde de 23-jarige Kempense er wel in om meteen de knop om te draaien en de rest van haar kür voortreffelijk uit te schaatsen. Zichtbaar ontgoocheld verliet Hendrickx de piste en dook ze in de armen van haar broer en coach Jorik. Met een score van 67,85 punten bleef de vice-wereldkampioene flink onder haar persoonlijk record van 76,25 punten, dat ze vorig jaar op het EK neerzette.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarmee stond ze vorig jaar ook tweede na de korte kür, maar dit jaar zijn de omstandigheden wel helemaal anders. Een jaar geleden moest Hendrickx opboksen tegen drie buitengewone Russinnen. Die zijn er door de oorlog in Oekraïne dit keer niet bij. En dus ligt het goud nog altijd binnen bereik voor de Belgische. Ze telt iets minder dan twee punten achterstand op de Georgische Anastasia Gubanova die als enige van de podiumkandidaten foutloos bleef en haar persoonlijk record verbeterde naar 69,81 punten.

“Een potje huilen en dan zelfvertrouwen terugwinnen”

In de vrije kür, die zaterdagmiddag wordt gereden, vallen ongeveer dubbel zo veel punten te verdienen. Om de eindscore te bepalen worden de punten van de korte en vrije kür opgeteld. Het persoonlijk record van Gubanova in de vrije kür staat op 135,58 punten, dat van Loena Hendrickx op 145,53 punten. Haalbaar dus, al beseft onze landgenote als geen ander dat ze zaterdag geen steek meer zal mogen laten vallen om als allereerste Belgische ooit Europees goud te behalen. “Zaterdag moet ik er weer staan. Ik zal ervoor moeten vechten. Gelukkig heb ik nu een vrije dag en kan ik herstellen en mijn zelfvertrouwen terugwinnen”, reageerde een ontgoochelde Hendrickx met tranen in de ogen op de persconferentie. “Ik ga in het hotel straks een potje huilen. Als alles eruit is, kan ik morgen vanaf nul opnieuw beginnen. Het was vandaag mijn dag niet en zeker niet wat ik gewoon ben.”

© AFP

Of de favoriete voor de titel door de stress die grote fout bij een sprongencombinatie maakte, liet onze landgenote voordien in het midden bij Sporza. “Ik had al een misstapje bij het aanrijden, het patroon naar de sprong is dan iets anders. En ik was met mijn gedachten iets te laat om de afsprong te nemen. Daardoor ontbrak ik ook wat rotatie.”

Hendrickx zal zaterdag vooral komaf moeten maken met de stress die haar - net zoals op het EK en de Winterspelen vorig jaar - toch opnieuw parten speelde. “Ik heb het de voorbije weken mentaal moeilijk gehad”, gaf ze toe. “Ik ben altijd zenuwachtig, maar er was meer stress dan normaal. Mijn trainingen in de aanloop naar het EK verliepen niet zoals het moest en er was die extra druk omdat ze mij de leading lady van Europa noemden. Ik wil mijn zelfvertrouwen herwinnen, opnieuw genieten van het schaatsen en zaterdag zal ik ervoor vechten. Ik wil iedereen tonen dat ik beter kan dan wat ik vandaag heb laten zien.”

De vrije kür start zaterdag om 12u Belgische tijd. Nina Pinzarrone is om 15u07 aan de beurt, Loena Hendrickx om 15u39.

Top-zes na de korte kür

1 Anastasiia GUBANOVA (Geo) 69.81 punten

2 Loena HENDRICKX (Bel) 67.85

3 Kimmy REPOND (Zwi) 63.83

4 Olga MIKUTINA (Oos) 62.78

5 Ekaterina KURAKOVA (Pol) 61.81

6 Nina PINZARRONE (Bel) 61.35

16-jarige Belgisch toptalent zet voortreffelijke prestatie neer

Nina Pinzarrone© AFP

Naast favoriete Loena Hendrickx nam ook de piepjonge Nina Pinzarrone voor het eerst deel aan het EK. Ze dankte haar startplek in de korte kür aan de vierde plaats die Hendrickx vorig jaar op het EK behaalde. En Pinzarrone ontgoochelde niet. Met een beste seizoenscore van 61,35 punten plaatste de 16-jarige Brusselse zich niet alleen voor de vrije kür van zaterdag, ze staat verrassend genoeg ook zesde in het klassement. Pinzarrone leverde een sierlijk programma af, waarbij haar schaatsen zeer goed harmonieerde met de muziek.

Vorig jaar eindigde Pinzarrone als elfde op het EK bij de junioren. In Finland zette ze een nieuwe stap vooruit in haar carrière. “Ik ben heel blij met wat ik gedaan heb en dat ik ook in de vrije kür kan laten zien wat ik kan”, vertelde ze bij Sporza. “Ik moest een beetje vechten bij mijn combinatie van drievoudige sprongen, maar ik ben wel blijven staan. Je denkt dan even: “Dat kon beter, maar doe gewoon voort. De rest telt ook nog voor de punten.”

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen