Eerste Heistse dorpsdichter Femke Aubroeck onthult permanent gedicht aan cc Zwaneberg

Samen met zoontjes Amedee en Willie mocht Femke Aubroeck haar gedicht woensdagavond onthullen.© Kristof Van Rompaey

Heist-op-den-Berg -

Aan de vooravond van Gedichtendag mocht de eerste Heistse dorpsdichter Femke Aubroeck samen met haar zoontjes Amedee en Willie woensdag een permanent gedicht in het straatbeeld onthullen. Haar poëzie heeft voortaan een vaste plaats aan de voorkant van cultuurcentrum Zwaneberg. Ludiek detail: de cultuurraad bezorgde de dichteres materiaal om het poëtisch paneel zelf te onderhouden.

Kristof Van Rompaey

Een vakkundige jury verkoos Femke Aubroeck in 2021 tot eerste Dichter bij de Nete, zoals de Heistse dorpsdichter officieel heet. Hoewel corona haar mogelijkheden wat beknotte, toverde ze toch een aantal straffe schrijfsels en interessante projecten uit haar pen. Zo schreef ze vorig jaar bijvoorbeeld een gedicht in krijtstift op de vloer van de kerk in Itegem.

Het Heistse dorpsdichterschap is een engagement van twee jaar. Intussen zoekt de Heistse cultuurraad naar een opvolger. Kandidaturen zijn nog welkom tot ten laatste dinsdag 14 februari. Maar vooraleer ze plaatsmaakt voor opvolging, kreeg Femke Aubroeck woensdag een oorkonde uit handen van cultuurraadvoorzitter Lou Ooms én een permanente plaats in haar thuisgemeente: een van haar werken prijkt voortaan op een plakkaat aan cc Zwaneberg.

Femke Aubroeck kon tijdens de ceremonie rekenen op morele steun van het thuisfront.© Kristof Van Rompaey

LEES OOK. Heist zoekt opvolger voor afscheidnemend dorpsdichter Femke Aubroeck: “Waag zeker ook je kans met minder klassieke poëzie”

Vooraleer de dichteres het gedicht met hulp van haar zoontjes Amedee en Willie, en in het bijzijn van de cultuurraad en een delegatie van het lokaal bestuur, mocht onthullen, beloofde ze nog dat ze tijdens deze Poëzieweek dagelijks een gedicht zal delen via sociale media. “De bedoeling was om telkens een nieuw gedicht te schrijven, maar mogelijk komt er toch iets terug dat al gemaakt is geweest”, zegt ze. “Op zich is dat helemaal oké. Recyclage is in en ik vind tweedehands helemaal top. Het blijft ook helemaal van mezelf”, voegt ze lachend toe.

Bundel

De officiële aanstelling van een opvolger vindt plaats op 30 maart. Vooraleer ze de fakkel doorgeeft, hoopt Femke Aubroeck nog een bundel met verzamelde werken klaar te krijgen. “Tegen dat de nieuwe dichter eraan komt, hoop ik te kunnen afsluiten met een gedrukt exemplaar van al mijn bruikbare gedichten”, zegt ze. “Volgens de planning moet dat lukken. Ik tel intussen 52 stuks. Met wat foto’s erbij en met de tijd die ik nog heb, komt dat in orde.”

Met een knipoog kreeg de dichteres een emmertje om haar eigen pancarte in de toekomst zelf te onderhouden.© Kristof Van Rompaey

Na de onthulling van haar gedicht aan cc Zwaneberg kreeg Femke Aubroeck van de cultuurraad een emmertje en schoonmaakmateriaal om haar eigen paneel in de toekomst proper te houden. Ze kreeg er ook een flesje bubbels bij om op haar eigen werk te toasten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt