Natuurpunt op controle langs nestkasten

Yente De Maesschalck van Natuurpunt met een volwassen kerkuil© RR

Reet, Boom -

Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen wanneer enkele medewerkers van Natuurpunt op controletocht langs nestkasten van kerkuilen trokken. Inmiddels werden al 13 nestplaatsen bezocht van deze dieren bezocht.

De deadline voor de winterse controles van kerkuilnestkasten loopt tot eind januari. In die korte periode trachten enkele medewerkers van Natuurpunt zoveel mogelijk nestkasten te bezoeken. Het is hun bedoeling om ze in orde te brengen voor de komende broedperiode.

“Daar waar de uitvliegopening bereikbaar is, stoppen we die voor de controle dicht”, zegt woordvoerder Erik De Keersmaecker. “De kerkuilen zitten dan opgesloten waardoor we kunnen controleren of er geringde vogels inzitten. Niet geringde vogels krijgen dan een wetenschappelijke ring aan hun poten.”

Controles van die ringen levert Natuurpunt Rupelstreek interessante informatie op zoals ouderdom en afkomst. “Onze eerste controletocht langs vijf nestkasten in Reet en Boom leverde drie bewoonde kasten op”, aldus De Keersmaecker. “Alle vogels waren ook geringd. Een ervan werd op 1 juli als nestjong in Kontich geringd en een tweede op 13 juli in Buggenhout.”

Deze maand gaan de medewerkers van Natuurpunt Rupelstreek ook op kerkuilkastentocht in de regio Klein Brabant. (JW)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus