Net voor speech minister van justitie komen buurtbewoners op straat tegen gepland detentiehuis

De buurt ziet een detentiecentrum in de Stationsstraat niet zitten. Ze kwamen daarom woensdagavond protesteren, vlak voor de infovergadering over de gevangenis zou beginnen.© zvd

Zelzate -

Een uurtje voor justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) woensdagavond in zaal De Kring in Zelzate toelichting zou geven bij de plannen van justitie om op de site van hotel-restaurant Den Hof in de Stationsstraat een detentiecentrum in te richten, kwam een groep verontruste en kwade inwoners al protesteren aan het hotel.

Dirk Ververs

Buurtbewoners pikken het niet dat Zelzate zestig gedetineerden moet huisvesten midden in een woonkern, terwijl iets verderop in het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist al een paar honderd geïnterneerden worden opgevangen en behandeld. De petitielijsten tellen intussen bijna 2.000 protesthandtekeningen. Ook de gemeenteraad keerde zich unaniem tegen de plannen van justitie.

LEES OOK. Huisarts start petitie tegen detentiehuis: “Geen draagkracht voor kleine gevangenis voor zestig gedetineerden”

Met zijn tweet “Zelzate zou progressief bestuurd worden. Nochtans is er geen gemeentebestuur in België dat rabiater tegen de komst van een detentiehuis is. NIMBY (Not in my back yard/niet in mijn achtertuin) ten top. Conservatiever kan niet”, zette minister Van Quickenborne heel wat kwaad bloed.

“Huizen dalen in waarde”

Vooral de bewoners van de Stationsstraat en aanpalende straten kwamen woensdagavond opdagen voor de protestactie. “Als we de uitnodiging voor deze infovergadering goed lezen, lijkt het of de komst van dit centrum al onomkeerbaar is, waardoor ons protest niets meer zal uithalen”, zegt Peggie Blanckaert, een van de initiatiefnemers.

“Nochtans hebben zijn voorganger Koen Geens en Van Quickenborne zelf in 2020 nog in een bachelorproef laten optekenen dat een detentiehuis het best niet in een woonkern wordt ingeplant”, aldus Blanckaert. “Het plan om hier een kleine gevangenis in te richten, staat daar haaks op. Bovendien vrezen we dat onze woningen door de komst van de gevangenis in waarde gaan dalen. In mijn geval grenst deze site direct aan mijn tuin.”

LEES OOK. Gemeente zal geweer van schouder moeten veranderen om detentiehuis nog tegen te houden: minister Van Quickenborne veegt bezwaren nu al van tafel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus