Fietshappening ’24 uur’ maakt langverwachte comeback in Wildert: “Prachtige manier om het dorp samen te brengen”

Beeld vanip de laatste editie in 2012.© Margo Tilborghs

Essen -

‘De 24 uren van Wildert’. Zowat elke Wildertenaar kijkt met een gezonde dosis melancholie terug naar de fietshappening die tussen 2002 en 2012 steevast de start van de zomer inluidde. Na een afwezigheid van 12 jaar maakt het sportieve volksfeest op 24 en 25 juni zijn langverwachten comeback. Met een nieuw organisatiecomité, maar met hetzelfde opzet: dorpelingen samenbrengen om te genieten van sfeer, gezelligheid en pseudoprofessionele knalprestaties op twee wielen.

Wildertenaren die dinsdagavond eventjes door hun Facebook scrolden, vielen wellicht net niet achterover toen ze het nieuws zagen passeren: de 24-uren van de Wildert is terug. Jarenlang bleef de ter ziele gegane wielerhappening vlot over de tong gaan in de lokale cafés, maar niemand die durfde dromen van een nieuwe editie.

Weer of geen weer, de renners geven 24 uur lang het beste van zichzelf.© Margo Tilborghs

Tenminste, niet luidop. Want een tijdje voor het uitbreken van de coronacrisis smeedde een groepje locals plannen om de 24-uren nieuw leven in de blazen. “Een aantal spelers van cafévoetbalploegen Bosrand en Rode Duivels deelden de ambitie om de fietshappening nieuw leven in te blazen. Om gekende redenen lukte dat toen niet”, vertelt medeorganisator Jonas Konings.

Nieuwe dimensie

Uitstel is geen afstel, moet het nieuwe bestuurscomité gedacht hebben. Ze bleven niet bij de pakken zitten en rolden een plan uit voor 2023. Niets lijkt een nieuwe editie van de 24-uren nu nog in de weg te staan. “En of de Wildertenaren ernaar uitkijken”, zegt Konings. “In de wandelgangen deed het idee al een tijdje de ronde, en toch worden we overstelpt met positieve reacties op het initiatief.”

“Behalve de Oogstfeesten en de kermis is er doorheen het jaar maar weinig te doen in ons dorp”, gaat Konings verder. “De 24-uren is een geweldige manier om Wildertenaren samen te krijgen. De sfeer en gezelligheid die gepaard gaan met het evenement staan in het collectieve geheugen gegrift. Meer dan tien jaar na datum wordt er nog steeds over gesproken. Dan is het schitterend om dit volksfeest terug thuis te brengen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat de tapkranen overuren zullen draaien, lijdt geen twijfel. Maar natuurlijk moet er ook op sportief vlak gepresteerd worden: een dertigtal ploegen van telkens 10 renners trachten in een tijdspanne van 24u zo veel mogelijk rondjes af te haspelen op het lokale parcours dat dwars door de dorpskern snijdt. “Elke ploeg beschikt over één fiets met een vaste versnelling. Wie wanneer rijdt, maken ze onderling uit”, verduidelijkt Konings.

“Let wel, niet iedereen kan zich zomaar inschrijven. Enkel lokale verenigingen of buurtbewoners die over een btw-nummer beschikken op een Wilderts adres kunnen een of twee ploegen afvaardigen. Dat is altijd zo geweest, en wilden we niet veranderen. Op die manier blijft het in eerste instantie een echt dorpsgebeuren, al mag de ‘teammanager’ natuurlijk wel renners uit pakweg Loenhout of Wuustwezel laten rijden.”

U-lus in sfeertent

Dat het oude succesrecept bewaard blijft, betekent ook dat de sfeertent op het dorpsplein opnieuw het kloppend hart van de race wordt. “De renners maken er een U-lus. In en rond de tent zullen supporters hun favoriete renners vooruit schreeuwen vanop het terras. Ook de tentjes van de ploegen staan er opgesteld. Net buiten de tent voorzien we de wisselzone.”

Slapen op het dorpsplein, ook dat is de 24-uren.© Margo Tilborghs

“Buurtbewoners die het geen 24-uur volhouden langs de kant, hoeven zich trouwens geen zorgen te maken”, gaat Konings verder. “We werken aan een systeem waarmee zij via hun gsm vanuit hun luie zetel kunnen volgen wie er aan het rijden is voor welk team. In de tent voorzien we hoogstwaarschijnlijk een scherm waarop toeschouwers de tussenstand kunnen volgen. Dat staat allemaal nog niet op punt, maar hopen we wel te realiseren.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond de 24-uren? Volg de vernieuwde Facebookpagina via deze link. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt