Voetbalclub zoekt naar spullen die geschiedenis van KSK Heist (en voorgangers) doet herleven: “Gestapo legde ooit wedstrijd stil in Heist”
Leo Cannaerts bij enkele vlaggen. — © Joren De Weerdt
Voetbalclub KSK Heist is volop bezig om een digitaal archief aan te leggen over de eigen clubgeschiedenis. Dat gaat terug tot in 1940, toen Heist Sportief werd opgericht. Wie nog interessant materiaal heeft liggen, wordt gevraagd om zich te melden. Wat interessant is, wordt trouwens heel breed genomen. Zo zijn er onder andere al verslagen opgediept over de tijd toen de Gestapo een wedstrijd stillegde in Heist.
In de loop van de jaren zijn er op en rond het voetbalveld heel wat foto’s en filmpjes gemaakt. De club wil die nu gaan digitaliseren en zo vereeuwigen. Maar het gaat verder dan dat. “We kunnen ook krantenknipsels, affiches, bekers, vlaggen en posters gebruiken en alle andere dingen die met de club te maken hebben. Het is de bedoeling dat we het interessante materiaal inscannen of fotograferen. Daarna bezorgen we alles terug aan de eigenaars. Voor opvallende stukken zoals bekers of vlaggen zullen we vragen of ze een plaatsje in de club kunnen krijgen”, zegt gewezen voorzitter Leo Cannaerts, die zich nu ontfermt over de G-voetbalploeg en het archief verder uitwerkt.
© Joren De Weerdt
De zoektocht blijft niet beperkt tot KSK Heist zelf, ook de voorgangers van de fusieclub worden mee betrokken. “We starten in 1940, het jaar waarin Heist Sportief werd opgericht. Een jaar later ontstond ook FC Bos. Het gaat dus om memorabilia van FC Bos, opvolger KSV Heist en Heist Sportief. KSV Heist en Heist Sportief zijn in 1995 gefuseerd tot KSK Heist”, schetst Leo Cannaerts.
De zoektocht leverde al heel wat mooie vondsten op. De Heistse Filmclub schonk bijvoorbeeld al het filmarchief sinds 1954 over de verschillende clubs. Maar er zijn ook andere pareltjes. Zo is er de oprichtingsakte van FC Bos en een politieverslag over ongeregeldheden na de match tussen Heist Sportief en Grimbergen.
Een kadettenploeg van FC Bos. — © RR
Helemaal bijzonder is het relaas over een wedstrijd van Heist Sportief tijdens de Tweede Wereldoorlog, op zondag 2 april 1944. De Gestapo legde toen een wedstrijd stil in Heist.
Noodlottige zondag
Het relaas van die noodlottige zondag werd in 1969 in Gazet van Antwerpen gepubliceerd en zo vereeuwigd. “Meer dan 2.000 toeschouwers verdrongen zich voor een belangrijke titelmatch rond het veld, dat toen lag op de plek waar nu cultuurcentrum Zwaneberg ligt. De Duitse bezetters waren in die tijd constant op zoek naar werkweigeraars, die verzaakten aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland. Door de grote volkstoeloop zagen de Duitsers hun kans schoon en na twintig minuten omsingelden meer dan 100 militairen en leden van de Gestapo het voetbalterrein”, zo staat in documenten uit het archief.
Er ontstond paniek. “Ze schoten met pistolen, geweren en machinegeweren over de hoofden van spelers en supporters. Iedereen liet zich op de grond vallen en zocht dekking. De keeper van Noordstar was een werkweigeraar en kon toch nog vluchten door een aardappelveld. Aan de uitgang werden de papieren van iedereen gecontroleerd. Een veertigtal mensen werd uiteindelijk in een bus weggevoerd. Noordstar speelde de match verder met een reservekeeper”, klinkt het.
Schattekesclub
Leo hoopt op nog veel mooie stukken te mogen stuiten. “Bij het maken van de inventaris van de vlaggen is trouwens gebleken dat de vlag van Heist Sportief zoek is. Alle info daarover is welkom. De vlag werd destijds met fierheid gedragen door Gaston, een vrijgezel die vaak in het gezelschap van vrouwen werd gezien. In de wandelgangen had hij dan ook de bijnaam Gaston van de Schattekesclub. Maar zijn vlag is dus zoek”, geeft Leo Cannaerts tot slot nog mee.
Wie vermoedt dat hij of zij interessant materiaal heeft, kan Leo Cannaerts een seintje geven via leo@cannaerts.be of 0475.44.36.78.
Hoofdpunten
Trump wordt in beschuldiging gesteld
Jack (11) overleden na ongeval met muur op lagere school in Ekeren: “Hij heeft gevochten als een leeuw, tot op het einde”
“Regering heeft een verdienstelijke oefening gedaan”, expert Wim Moesen over het begrotingsakkoord van de federale regering
Trix (26) blijft achter met “gebroken hart” na experiment met tattoos in ‘Ze Zeggen Dat’: “Wat als dit echt was?”
Beste van Plus
Vissers gooien vis naar zeearend die het op gracieuze wijze vangt: “Heb je dat gezien?!”
Koen Crucke onthult geheimpje over bekende boezemvriend: “Ik was vroeger verliefd op hem”
‘Chef’ Brooklyn Beckham stopt kurk in zijn spaghettisaus, topchef kan ogen niet geloven
Radio 2-presentatrice Kim Debrie opnieuw in het ziekenhuis: “Helemaal onderuit gehaald”